VIZIUNE DE DEZVOLTARE ȘI PRIORITĂȚI
Dragi prieteni,
Viziunea mea asupra dezvoltării județului Timiș este una complexă, integrată, corelând elementele ce țin de realitățile curente, potențialul de dezvoltare economică, socială și teritorială, documentele strategice definite de-a lungul timpului de specialiști și politicieni, precum și propriile mele idei privind valorificarea și ridicarea palierelor existențiale ale județului.
Definirea acestei viziuni, la fel ca și toate celelalte macro-concepte pe care le vizez, pornește de la o abordare de sus în jos, tratând mai întâi aspectele mari, iar apoi pe cele de detaliu. În cele de față voi expune o perspectivă macro asupra dezvoltării județului.
Această viziune, împreună cu viziunile și strategiile lansate de instituțiile responsabile de diverse resorturi, trebuie să fie corelate și dublate de o implementare eficace, bazată pe competență, integritate, disciplină și pragmatism, din partea aparatelor executive ale acestor instituții. Planurile concrete de acțiuni, conținând obiective clar definite, responsabili unici, termene etc și partea de monitorizare a efectelor acțiunilor sunt indispensabile pentru a pune în practică inițiativele decise.
Un aspect foarte important este de reliefat. Și anume implicarea reală în implementare a tuturor actorilor relevanți ai societății civile, mediului privat, mediului public și ai universităților, pentru a avea o susținere sănătoasă și mai ușor asimilabilă de către comunitate, chiar dacă acestă implicare necesită eforturi și timpi mai mari, generând însă beneficii indiscutabile pe termen mediu și lung.
Prin implicarea societății civile, a specialiștilor și politicienilor – tineri sau seniori, axați pe reforma sistemului în România și județ, în sensul îmbunătățirii lui, se va crea o presiune asupra structurilor existente, care, menținută cu perseverență și în sens constructiv, va conduce la o aliniere a sistemului la standardele înalte și la reformarea pas cu pas a acestuia, din temelii, bineînțeles preluând elementele bune deja existente.
Această reformă trebuie să pornească de la nivelul uman, conștient și să se propage până la nivelul entităților juridice, vizând inclusiv schimbarea legislației.