Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean modernizată în plină pandemie

Spitalul Județean din Timișoara are o unitate de primiri urgențe modernă începând cu luna ianuarie 2023, însă eforturile pentru schimbarea ”feței” UPU au implicat depășirea unor dificultăți substanțiale pe parcursul implementării proiectului aferent, finanțat din POR 2014-2020. Acum unitatea are un sistem modern de triere a bolnavilor, o suprafața mult mai mare, dar și echipamente moderne.

 

S-a lucrat în plină pandemie SARS CoV-2 la reabilitarea UPU, iar acest lucru a dus la întârzierea începerii lucrărilor pentru că a fost nevoie de identificarea unei soluții pentru modificarea fluxului de pacienți. S-a apelat la achiziționarea și aducerea din China a unor containere în care pacienții ce ajungeau la Urgențe să fie triați, ceea ce a durat aproximativ 6 luni. Acest proiect a fost o nouă provocare pentru mine și pentru echipa CJT, deoarece a trebuit să ne adaptăm din mers. Am obținut în regim de urgență autorizația pentru amplasarea și conectarea la utilități a containerelor și am demarat lucrările. Pe șantier, însă, problemele se țineau lanț.

A fost nevoie de o actualizare a proiectului tehnic, fiind nevoie de translatarea pe orizontală a clădirii noi din cauza identificării în teren a unor elemente de rezistență a corpului vechi, existent. În consecință, a trebuit să ne ocupăm de regândirea tehnologică a fundațiilor și elevatiilor. De asemenea, am fost nevoiți să gestionăm ridicarea copertinei frontale pentru a găzdui orice tip de ambulanță și schimbarea soluției tehnice pentru încălzire și iluminare. În mod neprevăzut, am identificat în șantier că instalația de oxigen a Spitalului Județean trecea pe sub amplasamentul viitoarei clădiri, astfel că a nevoie să o mutăm, aspect nu tocmai ușor de realizat, la fel a trebuit să facem și cu o instalație de canalizare.

Punct cu punct, le-am rezolvat pe toate, iar după obținerea unei noi autorizații de construcție (de completare) spre finalul proiectului, iată că astăzi, la Spitalul Județean aveam o unitate de primiri urgențe modernă, cu o suprafață de 787 mp, dublă față de vechiul sediu, și cu o copertină metalică de cca 168 mp ce adăpostește ambulanțele. Au fost achiziționate și instalate: un sistem de informare și monitorizare a activității de triaj și de asistență medicală, două aparate pentru realizarea compresiunilor toracice în cursul resuscitării, un fibroscop pentru efectuarea gastroscopiilor cu posibilitatea de terapie endoscopică, un sistem pentru managementul căii aeriene dificile, echipamente de supraveghere și securitate.

Noua clădire deține spații destinate activităților medicale, birouri ale cadrelor medicale, o sală multifuncțională și un subsol tehnic și pentru arhivăValoarea totală a investiției a fost de 8.5 milioane lei, aproximativ 8.4 milioane fiind din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Sunt fericit și împlinit că am inaugurat proiectul care a extins și modernizat Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Mulțumesc echipelor ce s-au implicat, cu care am conlucrat pentru depășirea tuturor provocarilor ce au ținut de implementarea proiectului în condiții pandemice și de criza financiară acută.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *