Deschidere puncte de frontiera cu Serbia

Lobby pentru deschiderea unui nou punct de frontieră cu Serbia, 2014

În contextul polemicilor generate de necesitatea deschiderii unor noi puncte de frontieră care să lege județul Timiș de Serbia, mi-am susținut în mod tranșant punctul de vedere legat de necesitatea deschiderii permanente a punctului de trecere a frontierei de la Vălcani. Argumentele pe care le-am invocat au fost legate de rolul pe care l-ar juca crearea acestei facilități în asigurarea dezvoltării economice a zonei.

Atu-urile pe care le-am avut în vedere și pe care le-am enunțat vizează existența în zonă a unui drum județean practicabil, cu o lungime de aproximativ 2 kilometri, care leagă satul Vălcani de graniță. Există și o clădire în punctul respectiv, aflată într-o stare foarte bună, deţinută de Ministerul Afacerilor Interne, ambele părţi convenind deja verbal asupra cedării clădirii de la MAI către Consiliul Local Vălcani, care a și emis o hotărâre prin care solicită în mod oficial de la minister transferul în patrimoniu. În plus, deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Vălcani este susţinută de reprezentanții tuturor comunelor din zonă (Beba Veche, Dudeştii Vechi, Sânnicolau Mare ș.a.), infrastructura de aici fiind cea mai satisfăcătoare la acest moment.

Am lansat un apel autorităților publice locale în vederea convenirii asupra celei mai înțelepte și eficiente decizii, care să țină cont în primul rând de starea infrastructurii, de dorința exprimată de către reprezentanții comunităţilor locale din zonă şi de realitățile și nevoile economice, mai cu seamă în contextul în care zona Vălcani – Beba Veche este o zonă defavorizată și relativ săracă în raport cu partea de sud a județului, iar deschiderea permanentă a acestui punct de frontieră ar ajuta la scoaterea din umbră și la stimularea dezvoltării economice a zonei.

Am întrevăzut în motivațiile care au fost invocate în favoarea deschiderii cu prioritate a punctului de trecere a frontierei de la Foeni – decizie care mie nu mi se pare justificată, având în vedere apropierea de vama Moraviţa și starea mai puțin bună a infrastructurii din acest moment – sau a celor de la Cruceni și Lunga expresia unor interese politice susținute și de rațiuni economice ale unora dintre reprezentanții PSD.

Consider, de aceea, că decizia susținută de cele mai solide argumente – percepută ca atare și de către partenerii noștri din Voivodina – este cea vizând deschiderea permanentă a punctului de trecere a frontierei de la Vălcani, inclusiv pe considerentul că acesta este situat la capătul extrem al graniței, aspect care poate conta în perspectiva așteptatei aderări a României la spațiul Schengen.

Ianuarie 2014

UPDATE:

Între timp, la începutul lunii noiembrie 2014, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, inclusiv pe fondul unor motivații ce au susținut interese electorale, Guvernul PSD a făcut posibilă deschiderea în județul Timiș a trei noi puncte de trecere a frontierei cu Serbia: Foeni – Jasa Tomic, Lunga – Nakovo și Vălcani – Urbico. Motivațiile acestea sunt însă mai puțin importante, cu adevărat importante fiind necesitățile comunităților din zonă și rezolvarea acestora, pentru care am pledat și eu ani la rând.

În acest moment, punctul de trecere a frontierei Vălcani – Urbico este deschis în intervalul orar 08.00 – 20.00. Consider că orarul de funcționare al celor trei puncte de trecere a frontierei ar trebui să fie 6.00 – 22.00, pentru a permite accesul forței de muncă în funcție de programul de lucru uzual și pentru a susține intensificarea schimburilor comerciale. Acest lucru trebuie să se implementeze cât mai curând, deziderat pentru care am făcut deja personal lobby.

Referințe media: Un nou punct de frontieră cu Serbia, din 3 propuse. Va fi cel de la Vălcani?

Deschidere puncte de frontiera cu Serbia

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *