Un nou proiect pentru aquapark-ul de langa Timisoara. Va fi depus pentru finantare in 2015

Un nou proiect pentru aquapark-ul de langa Timisoara. Va fi depus pentru finantare in 2015

6. august 2014

Scris de Valentin Rusu – Se lucrează la un nou proiect pentru aquapark-ul de la Dudeştii Noi. Administraţia din Timişoara şi cea din Dudeştii Noi se unesc pentru a construi un aquapark de mari dimensiuni pentru locuitorii din vestul ţării şi nu numai.

Timişorenii, arădenii şi restul locuitorilor din vestul ţării merg la ştrand în Ungaria, unde sunt multe aquapark-uri care răspund nevoilor lor. Din păcate, nu au un astfel de aquapark în apropiere. Primăria din Dudeştii Noi a pornit un astfel de proiect, dar, atunci când fondurile băteau la uşă, timpul a devenit prea scurt pentru realizare. Primăria Timişoara vrea să contribuie la acest proiect și împreună cu unitatea administrativ-teritorială din Dudeştii Noi, vrea să acceseze fonduri pentru acest aquapark.

Marian Vasile, consilier personal al primarului Timişoarei Nicolae Robu şi liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, va trebui să identifice surse de finanţare pentru proiect.

„În privinţa aquaparkului de la Dudeştii Noi trebuie să subliniez faptul că acest proiect va avea impact regional şi euroregional, de care va beneficia întreaga zonă. De aceea, este normal să alocăm suficiente resurse şi bani pentru implementarea lui. Ne dorim ca acolo să facem o dezvoltare multifuncţională, pe module, cum ar fi: bazinele propriu-zise, facilităţi de tratament, bazele sportive, un centru de cercetare ce va avea legătură cu tratamentul, un centru de business, vizând totodată şi turismul de business, care se practică în oraşele mari ale Europei, de exemplu la Lyon. Sursele de finanţare vor trebui gândite şi identificate în corelaţie cu aceste module, încercând să obţinem finanţare multiplă, pentru diferitele module. De exemplu, pentru centrul de cercetare putem viza programul european Orizont 2020, care are deja deschise unele linii de finanţare”, spune Marian Vasile.

Vechiul proiect de la Dudeştii Noi va trebui regândit, astfel încât să corespundă necesităţilor întregii zone, iar pentru acest nou proiect ar fi nevoie de o finanţare de minim 25 milioane de euro, pe toate modulele.

„Forma de asociere a partenerilor este în discuţie, şi aici vizăm atât cele două unităţi administrativ-teritoriale – Timişoara şi Dudeştii Noi, cât şi Consiliul Judeţean Timiş şi partenerii privaţi potenţiali. Vorbim inclusiv de parteneriate public-private. Sunt căutate inclusiv posibilităţi pentru parteneriate public-pivate, având în vedere că legea aferentă s-a modificat şi este mai atractivă”, spune Marian Vasile.

Există deja un studiu de fezabilitate al proiectului vechi şi au început discuţiile penntru conturarea noului concept, folosind tot potenţialul existent pe plan local, cum ar fi apa geotermală, care poate ajunge până la 90 de grade.

„Cel mai repede, proiectul va fi depus spre finanţare în vara anului viitor, vorbind la modul realist, având în vedere că ghidurile de finanţare europeană probabil se vor contura complet la începutul anului 2015”, spune Marian Vasile.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *