Trafic pe drumurile din judetul Timis - Foto TION

Un liberal acuză – se tergiversează achiziția de cântare pentru drumurile din Timiș, în timp ce camioanele distrug șoselele

Sursa foto+ text: www.tion.ro

Publicat: joi, 24 septembrie 2015

Autor: Adrian Panduru

Consilierul judeţean PNL, Marian Vasile a iniţiat un proiect de hotărâre prin care propune cumpărarea unor cântare pentru drumurile judeţene. De câțiva ani nu mai există cântare pe aceste drumuri, iar șoselele sunt distruse de maşinile de mare tonaj, care nu respectă restricţiile.

Marian Vasile este de părere că ar trebui cumpărate mai multe cântare, minim cinci, plus zece platforme, care să fie plasate în diferite puncte de control, fără a anunţa transportatorii. Un cântar costă aproximativ 12.000 de euro, din ce spune consilierul judeţean, iar o platformă pe care ar fi tras vehiculul pentru control costă câteva sute de mii de lei.

„Cred că ne-am putea permite alocarea a câteva milioane de lei, din bugetul de 116 milioane de lei alocat în acest an de consiliul judeţean pentru investiţii şi reparaţii pe drumuri judeţene. În acest caz s-ar preveni deteriorarea drumurilor judeţene făcute din banul public. Mă pot gândi că există nişte interese în spate, nu pot să înţeleg de ce se tergiversează acest subiect din anul 2012 până acum. Am solicitat aprobarea unui sistem de autorizare şi funcţionare. Nu mi-ar plăcea să fie autorizate şi să funcţioneze cine ştie unde aceste cântare. Aceste cântare ar trebui să fie puse pe drumurile judeţene care fac descărcarea pe autostrăzi. Cântarele ar trebui să funcţioneze pe baza unui regulament, aprobat de către consiliul judeţean. Consiliul judeţean avea un căntar, care, de când am preluat eu mandatul (anul 2012 – n.r.), nu era funcţional. Am putea, dacă am gestiona bine situaţia, să ne descurcăm chiar şi cu trei cântare rotite în punctele cheie pe baza acestui regulament. Aceste cântare ar trebui să funcţioneze şi pe timpul nopţii”, spune Marian Constantin Vasile.

Liberalul spune că se tot amână achiziţia acestor cântare şi bănuieşte că în spatele acestor tergiversări se ascund interese obscure.

„Am observat că se tot amână rezolvarea acestor măsuri obligatorii pentru cântărirea vehiculelor care circulă pe drumurile noastre. Probabil există interese obscure, ştim că drumurile sunt distruse de constructorii care lucrează la autostrada A 1. Podul de la Făget suportă un tonaj de maxim de 25 de tone, care la momentul actual este deteriorat grav. Un alt exemplu este Făget-Gladna Montană, pe care circulă camioanele cu piatră. Există protocoale între consiliul judeţean şi constructor, dar care nu au putere juridică. În cazul în care constructorul nu-şi va respecta partea de înţelegere, noi, dacă i-am acţiona în instanţă, nu am putea face nimic. Noi am putea preveni astfel de efecte prin implementarea acestor sisteme”, este de părere Marian Constantin Vasile.

Liderul consilierilor judeţeni PNL Marian Constantin Vasile spune că lucrurile sunt tergiversate de către aparatul executiv al Consiliului Judeţean Timiş. În urma discuţiilor cu angajaţi din aparatul CJ Timiş, a primit promisiuni că acest proiect de hotărâre va intra nu în plenul următor pe ordinea de zi (plen care urmează să se desfăşoare săptămâna viitoare), ci în cel din luna octombrie.

„Am aflat informaţii cum că nu se doreşte promovarea în plen a acestui proiect, Am obţinut aceste informaţii de la persoane cu repsonsabilitate în consiliul judeţean. Am primit promisiuni că acest proiect va apărea în plenul următor. Mi-aş dori să ştiu cum justifică aparatul executiv blocarea acestui proiect. Consiliul Judeţean Timiş are în gestiune o reţea vastă de drumuri, aproximativ 1600 de kilometri de drumuri judeţene. Prin actele normative de la nivel naţional, administraţia judeţeană e obligată să gestioneze în bune condiţii aceste drumuri”, mai spune liberalul.

Călin Dobra, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, spune că demersul nu poate deveni realitate fără personalul aferent, iar Direcţia de Drumuri nu are personal pentru a lucra cu aceste cântare. Totuși dacă se va lua decizia de achiziţie şi se vor identifica sursele de bani din buget, atunci se vor cumpăra.

„Eu mă bucur de interesul deosebit al lui Marian Vasile pentru situaţia drumurilor judeţene şi ţin să-i aduc aminte că doi ani jumătate a fost şi vicepreşedinte al CJ Timiş şi putea să susţină un astfel de proiect dacă au apărut situaţii şi necesitatea achiziţionării de cântare. Ar trebui să ştie că pentru a achiziţiona şi a pune în folosinţă aceste cântare este nevoie şi de personal. La nivelul Direcţiei de Drumuri Judeţene la ora asta nu există posibilitatea de a angaja personal specializat pentru a sta pe drumuri cu aceste cântare. Pentru a demara un proiect de investiţii trebuie o rectificare bugetară şi trebuie identificate sursele de finanţare pentru achiziţia de cântare. Eu sunt ferm convins că dacă se va lua decizia de achiziţie se vor cumpăra aceste cântare, dacă asta ar fi problema cea mai mare a drumurilor judeţene”, spune Călin Dobra, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Marian Constantin Vasile a replicat la afirmaţiile făcute de Călin Dobra, spunând că social-democratul este cel care a răspuns şi răspunde de Direcţia de Drumuri Judeţene.

„Mă surprinde remarca făcută de domnul Călin Dobra vizavi de susţinerea unui proiect aferent în anii care au trecut, având în vedere că el a fost şi este vicepreşedinte de resort, deci a răspuns şi răspunde de Direcţia de Drumuri Judeţene”, a spus Marian Constantin Vasile.

Trafic pe drumurile din judetul Timis - Foto TION

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *