Timişul va dispune de o nouă configurare teritorială

17 august 2013

Consiliul Judetean  Timiş au pus în dezbatere publică Planul de Amenajare Teritorială a Judeţului, valabil pentru următorul deceniu. Timp de o lună, timişenii interesaţi pot veni cu propuneri şi sugestii pentru îmbunătăţirea modului în care este structurat judeţul.

O nouă amenajare teritorială, din 2014

În acest sens, reprezentanţii C.J. Timiş au expus public toată documentaţia referitoare la Planul de amenajare a teritoriului judeţului (P.A.T.J.), asta însemnând zece volume de hărţi şi informaţii despre modul în care se doreşte a fi evoluţia judeţului în următorii zece ani. Potrivit Loredanei Pălălău, arhitect-şef în cadrul C.J. Timiş, acest plan reprezintă proiecţia spaţială a strategiilor naţionale şi europene, aplicate la nivelul judeţului, pe diverse sectoare de dezvoltare, cum ar fi domeniile social şi economic. De asemenea, se referă şi la aspecte ale vieţii cotidiene, de la chestiunile de mediu, căi de comunicaţie, dezvoltare tehnico-edilitară şi până la zonele de risc şi dezvoltare demografică. Acest document a fost elaborat de specialiştii Comisiei de urbanism din cadrul C.J. Timiş şi de douăFIRME de arhitectură şi urbanism contractate pentru finalizarea acestui proiect.

Dar cum va influenţa acest plan dezvoltarea socio-economică Timişului? Loredana Pălălău spune că documentul face referire la o analiză punctuală în privinţa obţinerii unui echilibru de dezvoltare între toate localităţile judeţului, în ceea ce priveşte accesul populaţiei la utilităţi, la infrastructură rutieră şi căi de comunicaţii, cât şi la accentuarea rolului de vector interregional al Timişului şi principal centru de afaceri sud-vest european.: „În urma informaţiilor primite de la Direcţia de Finanţe Timiş s-a constatat că avem agenţi economici importanţi în judeţ. Ideea este ca, pe VIITOR, să se creeze un echilibru pentru că, dacă ne uităm acum, Timişoara este undeva situată în mijloc, iar partea de vest, sud şi est sunt plasate în exterior. Aceste zone nu trebuie lăsate de izbelişte şi e nevoie de noi centri adiacenţi Timişoarei care să absoarbă de aici forţă de muncă. În această perspectivă, vom putea echipa, de exemplu, acele zone cu infrastură de circulaţie”, spune arhitectul-şef al C.J.Timiş.

Pe de altă parte, subliniază Loredana Pălălău, acest plan are o importantă deosebită în privinţa accesului la fondurile europene în ciclul de finanţare 2014 – 2020: „Sunt proiecte care urmează să fie implementate în următorii şase ani, iar pentru avea acces la FONDURI europene pe Regiunea de Dezvoltare Vest, din care face parte şi Timişul, alături de Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, este nevoie de aplicarea directivelor europene la nivel local”.

Turismul, o nouă componentă a planului de amenajare

Faţă de planul care a funcţionat în ultimul deceniu, acest document dispune şi de câteva elemente noi, cum ar fi componenta de mediu şi peisaj, chestiuni care au devenit interesante la nivelul instituţiilor U.E. şi care pot contribui la dezvoltarea turismului în judeţ.

Marian Vasile, vicepreşedintele C.J.Timiş, consideră că acest plan de amenajare teritorială reprezintă o sincronizare potrivită cu alte programe de dezvoltare strategică pe care le are judeţul nostru, la nivel regional, naţional şi euro-regional: „Este o sincronizare fericită cu celelalte programele de cooperare transfrontalieră, de exemplu, cu Ungaria şi Serbia.Totul va consta într-o viziune care va depăşi, cu siguranţă, mandatele nostre politice actuale, astfel încât judeţul să benefieze de o coerenţă şi de soluţii care să ne ajute în dezvoltarea socio-economică”.

Timişul va dispune de o nouă configurare teritorială

Pe de altă parte, preşedintele C.J.Timiş, Titu Bojin, declară că proiectul acestui plan a început în 2011 şi trebuie finalizat până în luna decembrie a acestui an. Necesitatea unui asemenea document, spune le, este foarte mare, în contextul în care relevă, printre alte aspecte, şi posibilităţile de apărare a teritoriului, prin elaborarea hărţilor de risc: „Trebuie să avem o situaţia clară pentru a şti cum trebuie acţionat în momente delicate”.

Dar cum va arăta planul teritorial al judeţul în contextul regionalizării?

Titu Bojin declară că noul plan de amenajare teritorială cuprinde şi această componentă, mai ales în ceea ce priveşte stabilirea graniţelor judeţene. De astfel, colaborarea cu celelalte judeţe este importantă pentru identificarea căilor de legătură şi crearea unei infrastructuri comune: „Ne vom referi la tot ceea ce înseamnă racordurile economice din judeţele limitrofe şi posibilităţile de dezvoltare a acestei colaborări cu judeţele venice. Pe măsură ce vom înainta în ideea de regionalizare, probabil că vom găsi tot mai mult aplicabilitate şi în ceea ce înseamnă astăzi planul de amenajare a fiecărui judeţ”.

De luni, 11 august, Planul de Amenajare Teritorială a Judeţului este în dezbatere publică pentru 30 de zile, timp în care timişenii pot consulta cele zece volume de documentaţie, expuse în holul Palatului Administrativ. Oamenii pot veni cu sugestii şi observaţii. Pe de altă parte, la sfârşitul lunii septembrie se va organiza o dezbatere centralizată în care, promit reprezentanţii C.J. Timiş, se vor discuta toate propunerile venite în ultima lună.

Sursa: http://timpolis.ro/arhiva/articol-timisul-va-dispune-de-o-noua-configurare-teritoriala-25037.html

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *