Timișul va avea cea mai mare rețea de piste de biciclete din țară. Se face pe bani europeni

470 de km de pista nouă pentru biciclete, în Timiș! Prin conlucrarea mai multor echipe din cadrul Consiliului Județean Timiș, am reușit să atragem fonduri europene în valoare de 140 de milioane de euro pentru dezvoltarea unei rețele cicloturistice comparabile cu cele din marile țări europene. Pista va trece prin județele Regiunii Vest și este cel mai mare proiect velo la nivel de țară.

Pista pentru biciclete va traversa județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Este un proiect de anvergură, în care Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect, accesând fonduri europene din PNRR. Infrastructura velo va fi construită pe o distanță de 1729 km, dintre care 470 vor fi în Timiș. Este vorba de un proiect foarte complex din punct de vedere administrativ (juridic, patrimonial, tehnic, financiar) și al managementului de proiect, în care colegii din Consiliul Județean și eu, din funcția de administrator public, ne-am implicat trup și suflet. Am creat astfel un grup de lucru multidisciplinar care a avut ca scop colaborarea cu cele 126 de UAT-uri, consilii județene, municipii, orașe și comune din Timiș și din județele învecinate, implicate în proiect. A fost o perioadă stresantă căci a trebuit să întocmim toată documentația necesară în nu mai puțin de două săptămâni, în condițiile în care ne luptam cu incoerența, lipsa de suport real din partea autorităților sau ghiduri de finanțare de proastă calitate. A urmat apoi perioada de identificare a CF-urilor pe întregul traseu și pregătirea exproprierilor, iar după aceea identificarea soluțiilor tehnice, trebuind să ținem seama de o serie de factori precum – trecerile de nivel cu calea ferată, traversarea raurilor sau conexiunile cu căile rutiere existente.

Viziunea pentru această inițiativă a fost una largă și a presupus valorificarea circuitului turistic al județelor pe care pista le va traversa. Astfel, cel puțin 17 obiective cultural-turistice importante vor putea fi vizitate de persoanele ce aleg sa parcurgă traseul velo. Pista va avea, de asemenea, suprapuneri cu rutele europene de cicloturism EuroVelo 6 și 13, precum și rutele naționale Transilvanica, Carpatica și Râuri.

Valoarea nerambursabilă a investiției la nivelul județului Timiș este de aproximativ 200 milioane lei, bani europeni. Adițional acestora, sumele neeligibile necesare implementării cu succes a proiectului vor fi alocați din bugetul propriu al CJT.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *