Timișoara – Arad – o metropolă cu un milion de locuitori. Se trece la fapte!

Sursa text + foto: www.ziuadevest.ro

Publicat: 8 octombrie 2015

Autor: Adi P.

Timişoara şi Aradul vor convieţui în aceeaşi… metropolă, ori cel puţin asta este intenţia autorităţilor.

În luna noiembrie a acestui an, atât autorităţile timişorene cât şi cele arădene se vor pune la aceeaşi masă pentru a „suda” acest pol de creştere.

„Am avut o discuție cu primarii Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, amândoi s-au arătat interesați de a relua discuțiile despre dezvoltarea comună pe axa Timișoara – Arad. Cred că știți că există demersuri care au pornit cu ani în urmă, am avut câteva întâlniri comune în 2008, în 2013 s-a finanțat și finalizat un studiu de potențial privind această axă de dezvoltare. Argumentele pentru a ne conecta deopotrivă în această dezvoltare, și noi, Timișoara, și vecinii noștri, arădenii, sunt foarte clare. Dacă dorim să creăm o metropolă de un milion de cetățeni, singura șansă este să facem acest binom de dezvoltare. Pe de altă parte, dacă dorim să fim puternici pe partea europeană și internațională, trebuie să fim în acest binom. Conectarea Timișoarei la culoarele paneuropene trebuie să se facă și mai facil, și mai bine, și de ce să nu producem aceste sinergii împreună cu Aradul? Ne propunem un eveniment comun în luna noiembrie. Avem un grup de lucru care a făcut câteva demersuri concrete. Ne-am dori să semnăm un protocol de colaborare administrativă, economică și pentru crearea metropolei Timișoara și bineînțeles să discutăm despre prioritățile comune, cu proiectele aferente. Fiecare municipiu are proiectele proprii, inclusiv pentru zona periurbană. Totodată, consiliile județene au proiectele proprii și există și un studiu care propune alte proiecte. Toate aceste proiecte relevante ar trebui să fie inventariate și puse în corelație și stabilite priorități, iar consiliile locale să-și dea girul pentru a face o construcție comună. În prima ședință comună de pregătire a acestui eveniment, care va avea loc în săptămânile viitoare, ne dorim să prezentăm intențiile și interesele, care pot să fie diferite până la urmă, să concepem ordinea de zi și draftul de protocol, inclusiv să ne gândim la mandatarea pe partea de coordonare și parte executivă pentru a face construcția viitoare”, spune Marian Constantin Vasile, consilierul personal al primarului Timişoarei Nicolae Robu şi iniţiatorul şi coordonatorul Consiliului Consultativ Economic al Timişoarei.

„Eu şi cu domnul primar Falcă susţinem dezvoltarea integrată Timişoara-Arad, o dezvoltare sinergică. E o mică diferenţă între noi, eu spun pe axa Timişoara-Arad, domnul Falcă, Arad-Timişoara. În rest susţinem amândoi proiectul”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *