Timisenii ar putea fi consultati online cu privire la proiectele Consiliului Judetean Timis

Sursa: http://www.tion.ro/timisenii-ar-putea-fi-consulati-online-cu-privire-la-proiectele-consiliului-judetean-timis/1597921

Publicat: 07 decembrie 2015

Autor: Marcel Hoster

Cum varianta clasică a consultărilor publice realizate „pe viu” nu se mai prea bucură de succes, iar comunicarea cu alegătorii se desfăşoară greoi, Marian Vasile, consilier judeţean, a depus spre dezbatere un proiect de hotărâre care vizează crearea unei platforme oficiale a Consiliului Judeţean Timiş (CJT). Prin intermediul acesteia vor putea fi realizate consultări publice online și vor putea fi prezentați publicului indicatorii de performanţă ai instituţiei.

Marian Vasile, consilier judeţean PNL de Timiş, doreşte digitalizarea dialogului realizat de CJT cu publicul.

„Consider că un astfel de portal online este un instrument care răspunde atât nevoii de transparentizare și apropiere a cetățenilor și instituțiilor de procesul decizional, cât și multiplelor exigențe de ordin practic. Acestea derivă, printre altele, din faptul că unele decizii administrative impun adoptarea de documente care trebuie actualizate și adaptate de-a lungul timpului, în funcție de necesități, oportunități și dinamica realităților economice, sociale și teritoriale”, spune Vasile.

 Consilierul judeţean admite că modul clasic al consultărilor publice a devenit ineficient, iar interesul actorilor implicaţi este în scădere continuă.

„Experiența pe care am acumulat-o până în prezent în munca de administrație m-a făcut să constat că în județul Timiș și în România consultările publice sunt adesea ineficace, inclusiv din cauza gradului redus de participare a reprezentanților instituțiilor publice și private și ai societății civile. O dovadă în acest sens sunt listele de prezență. Motivele care determină această stare de fapt sunt de ordin organizatoric și/sau motivațional, fiind generate de colaborarea interinstituțională precară, anunțurile publice fără impact, lipsa deschiderii reale a instituțiilor publice către feedback și îmbunătățire”, a mai declarat Marian Vasile.

Un exemplu recent în care dezbaterea publică a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare au fost cele două runde de consultări publice desfășurate pe marginea strategiei, programului multianual și planului de acțiune pentru dezvoltare județeană 2015-2020 (2023). Dezvoltarea unei platforme oficiale a CJT, care să susțină funcțiunile enumerate, poate contribui la soluționarea multora dintre neajunsurile semnalate.

Mai mult, proiectul de hotărâre răspunde și nevoii de respectare a cadrului legal în vigoare (prevederile articolului 62, aliniatul 3 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al CJT), cu referire la adoptarea inițiativelor cetățenești. Vor fi create astfel condițiile pentru interacțiunea eficientă cu toți factorii interesați și obținerea în timp real a feedback-ului, județul Timiș beneficiind de pârghiile pentru dezvoltarea armonioasă și durabilă, în acord cu realitățile, necesitățile și oportunitățile în continuă schimbare.

CJT - Foto TION

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *