Ședința Adunării Generale a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, martie 2013

Ședința Adunării Generale a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, martie 2013

Am moderat, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, ședința Adunării Generale a Euroregiunii DKMT (formată din regiuni din România, Ungaria, Serbia), desfășurată la finalul lunii martie 2013 la Timișoara, ocazie cu care au fost dezbătute o serie de probleme importante legate de euroregiune.

Discuțiile au vizat începerea lucrărilor în vederea actualizării strategiei DKMT pentru intervalul 2014-2020, evaluarea proiectelor aflate în curs de derulare și conturarea unei liste de propuneri pentru proiecte viitoare.

Au fost dezbătute și o serie de aspecte și chestiuni sensibile, printre care s-au numărat cele legate de achitarea cotizațiilor județelor maghiare care sunt parte a euroregiunii, în contextul în care reprezentanții părții maghiare doreau diminuarea cotizațiilor ce susțin funcționarea serviciului de utilitate publică din Szeged care asigură administrarea euroregiunii și implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

Poziționarea mea fermă, împărtășită de membrii AGA a DKMT, a condus însă la menținerea nivelului cotizațiilor, creându-se astfel condițiile pentru ca acest serviciu de utilitate publică să poată funcționa optim, iar continuitatea și dezvoltarea euroregiunii – aflată, din păcate, într-o perioadă de stagnare ca și organism de sine stătător – să fie asigurate.

Au fost aduse în discuție, de asemenea, și aspecte controversate generate de actualele manifestări de centralizare a puterii în Ungaria, manifestări cu care reprezentanții DKMT s-au poziționat în dezacord, precum și necesitățile particulare ale Regiunii Autonome Voivodina (parte integrantă a Banatului Sârbesc), având în vedere că Serbia nu este stat membru al Uniunii Europene.

Timișoara, 26 martie 2013

Ședința Adunării Generale a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, 2013 2 Ședința Adunării Generale a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, 2013 1

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *