Se vrea încă o premieră în Banat! Metropola Timișoara-Arad, noul deziderat al liberalilor din Timiș și nu numai

23 iulie 2015

Primarul Timișoarei vrea dezvoltare ca în marile orașe din vestul Europei, iar în acest sens a propus unificarea orașului de pe Bega cu toate comunele vecine. După ce subiectul metropolizării a ajuns în mâinile Consiliului ConsultativECONOMIC, ideea a primit noi valențe. Acum se vrea unificarea Timișoarei cu Aradul. Pentru că în România nu există suport legal pentru astfel de demersuri, edilul-șef al Timișoarei a cerut deja Guvernului emiterea unei hotărâri care să permită crearea acestui proiect pilot.După ce ideea metropolizării a ajuns subiect prioritar în Consiliul ConsultativECONOMIC al Timișoarei condus de consilierul personal al primarului, Marian Constantin Vasile, s-au conturat și primele linii pe care ar trebui să se desfășoare demersul. Se pare că unificarea Timișoarei cu comunele periurbane nu este suficientă, pentru că conectivitatea orașului de pe Bega la rețeaua internațională de transporturi nu este una tocmai benefică. Tocmai de aceea se dorește o metropolizare mult mai largă, care vizează unificarea cu municipiul Arad.

Este șansa noastră comună, a Timișoarei și a Aradului, de a dezvolta și mai mult în acest context european și internațional comunitatea noastră. Nu cred că e cazul să vorbim de orgolii, trebuie să vedem sinergiile ce s-ar produce in această colaborare. Există un studiu care arată că sunt foarte multe beneficii dacă facem asta. (…) Eu am ridicat problema în CCE și s-a stabilit să facem un apel către municipalitatea de la Arad și către Consiliul ConsultativECONOMIC de acolo pentru ca în toamnă să avem o întâlnire și să semnăm un protocol pentru această colaborare”, a exlicat directorul CCE Timișoara, Marian Constantin Vasile.

Faptul că orașul de pe Bega se află culoarul secundar de transport, 4 Pan-EU, faptul că Guvernul nu a trecut încă Aeroportul Traian Vuia în jurisdicția Consiliului Județean Timiș, dar și situația slabă a transportului naval face ca premisele de dezvoltare ale Timișoarei să fie destul de reduse în ceea ce privește conectivitatea cu marile orașe din vestul Europei. Tocmai de aceea, CCE consideră primordială asocierea cu Aradul, în contextul creării unei metropole puternice.

Fără a face o astfel de construcție, Timișoara poate stagna sau decădea. (…) Viitorul este ar orașelor mari. Sunt modele de succes iar ca atare putem să beneficiem de foarte multe efecte benefice”, mai spune Vasile.

Până la unificarea cu Aradul, însă, se va merge pe ideea inițială a primarului: unificarea cu comunele adiacente orașului. Primele discuții în acest sens au avut deja loc cu primarii din localitățile vecine, care, se pare, că și-au dat acordul pentru un astfel de proiect. În continuare,urmează să se încerce demararea procedurilor legale, iar ulterior să se facă dezbateri pe această temă cu cetățenii.

Unii cetățeni se gândesc la taxele care ar fi puțin crescute, nu cu mult, dar cu siguranță vor fi mai multe avantaje decât dezavantaje, iar când se va trage linie cu siguranță cetățenii vor fi satisfăcuți”, a mai punctat consilierul primarului.

Oricum, momentan suport legal din partea Parlamentului pentru o astfel de unificare nu există, dar conform lui Marian Vasile, primarul Timișoarei,Nicolae Robu, a trimis deja o adresă Guvernului pentru a solicitat sprijin în acest sens. Practic, el cere emiterea unei hotărâri care să permită, într-un fel sau altul, crearea de metropole.

Orizontul de timp în care vom putea vorbi de metropola Timișoara, sau chiar de metropola Timișoara-Arad, este însă unul mult prea lung. Conform liberalilor, am putea vorbi de începerea demersurilor propriu-zise pentru unificare în cel puțin 2 ani, dar durabilitatea lor s-ar întinde la cel puțin 10 ani.

Alice TRIFU

Sursa: http://sursadevest.ro/stire/se-vrea-inca-o-premiera-in-banat-metropola-timisoara-arad-noul-deziderat-al-liberalilor-din-timis-si-nu-numai

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *