Lucrările de la Liceul Iris se apropie de final. Condiții mai bune pentru elevii cu nevoi speciale din Timiș

Sunt vești bune în ceea ce privește reabilitarea Liceului Teoretic Special Iris din Timișoara. Elevii cu nevoi speciale vor avea în anul 2023 un spațiu așa cum merită. Consiliul Județean Timiș a alocat pentru acest proiect în total aproximativ 12.5 milioane lei, după ce a fost nevoie de o suplimentare a bugetului ca urmare a creșterii prețului la materialele de construcții. Din suma alocată, 5.8 milioane lei sunt fonduri nerambursabile pe care CJT l-a obținut prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

După un proces anevoios și lung generat de carențele de proiectare, inclusiv pe partea de respectare a normativelor privind copiii cu deficiențe, proiectul de reabilitare a corpului 2 de clădire al Liceului Iris a intrat pe un făgaș normal. Lucrările au avansat bine după ce CJT a efectuat o nouă licitație și contractare de lucrări suplimentare, care au presupus respectarea normativelor ante-menționate, spargerea unor șape și uniformizarea cotelor pentru fiecare nivel, schimbarea unor cabluri, modificări la structura metalică, îmbunătățirea securității la incendiu ș.a. Echipa de implementare a fost nevoită pe parcurs să gestioneze mai multe aspecte neprevăzute în relație cu proiectul inițial, spre exemplu înlăturarea unui strat gros de BCA din pardoseala noii mansarde pentru a câștiga înălțime utilă, precum și rezolvarea problemelor identificate la instalația de apă-canal din subsolul clădirii, care nu ținea de proiectul finanțat. 

Proiectul a prevăzut montarea a 400 de panouri fotovoltaice și termice, care pot susține funcționarea optimă a tuturor clădirilor Liceului Iris, dar și construirea – în plină criză de creștere a prețului la fier – a unei mansarde cu structură metalică foarte complexă care să se constituie într-un spațiu multifuncțional valorificabil deplin. Este important de menționat că mansarda a indus mari provocări constructorului, aceasta necesitând inclusiv ajustări după uzinare, pentru montarea geamurilor. De asemenea, proiectul a prevăzut anveloparea clădirii, reabilitarea termică, dar și modernizarea instalației electrice, termice și a grupurilor sanitare.

În cadrul lucrărilor desfășurate, în mod ad-hoc, am fost nevoiți să dispunem – cu obținerea aprobărilor necesare – mutarea a unor panouri fotovoltaice pe altă clădire a Liceului Iris, din cauza lipsei spațiului necesar montării acestora, pentru a putea îndeplini indicatorii de proiect. 

Liceul Teoretic Special Iris oferă condiții de educație și instruire copiilor cu deficienţe de vedere profunde, medii și deficiențe senzoriale asociate. Elevii provin atât din județ cât și din țară, din mediul rural sau urban. Liceul funcționează în regim de zi, cu internat și cantină, având, în prezent un total de peste 200 de copii.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *