Refugiati - Foto Ora de Timis

Locuitorii din Beba Veche, speriaţi de criza migranţilor. Ce le transmit autorităţile

Sursa text + foto: www.oradetimis.ro

Publicat: 15 septembrie 2015

Autor: Ora de Timiș

Este nelinişte în zona de frontieră. La Beba Veche, comuna în care ţara noastră are graniţă atât cu Serbia cât şi cu Ungaria, oamenii se arată îngrijoraţi de criza migranţilor.

Zilele trecute, în cel mai vestic punct din România a avut loc o simulare privind instalarea unei tabere pentru migranţi.

„Am stat de vorbă cu localnicii și am aflat de la ei că, zilele trecute, pe un teren de la marginea comunei, autoritățile au ridicat mai multe corturi, demontate ulterior, ajungându-se probabil la concluzia că nu va fi nevoie de ele în viitorul foarte apropiat. Este un aspect pozitiv faptul că instituțiile cu competențe în domeniu fac pregătiri. Aceste demersuri reprezintă o necesitate asupra căreia am insistat personal în urmă cu două săptămâni, atunci când am fost primul oficial de la nivel județean care și-a asumat ieșirea în spațiul public cu acest subiect, solicitând totodată informarea și implicarea societății civile. Din păcate, locuitorii din zonă mi-au relatat că tot ceea ce cunosc despre criza refugiaților au aflat fie de la televizor, fie din zvonuri sau pentru că au sesizat că se fac unele pregătiri. Este de subliniat că și alte primării din localități situate pe granița cu Serbia au fost solicitate să pregătească amplasamente pentru eventualitatea găzduirii refugiaților, deși locuitorii respectivelor comune și orașe nu au fost deloc informați despre aceste măsuri”, a precizat consilierul judeţean Marian Vasile.

Acesta este de părere că anunțurile recente referitoare la introducerea verificărilor temporare la granița de est a Germaniei și închiderea granițelor Ungariei începând cu data de 15 septembrie ridică mari semne de întrebare asupra evoluției crizei, singurele alternative ale refugiaților pentru a ajunge în Occident fiind, în aceste condiții, Croația (țară muntoasă) și România, prin județele Timiș și Caraș-Severin.

În legătură cu primirea în ţara noastră a migranţilor, Marian Vasile spune că România e datoare să respecte acordurile pe care le-a semnat.

”În primul rând ar trebui să convenim asupra unui aspect. Și anume că pornim de la prezumpția că acești oameni veniți din Asia Mică sunt refugiați, nu imigranți. Sunt statute total diferite. România e datoare să respecte acordurile pe care le-a semnat, referitoare la drepturile omului și ale refugiaților. Fără respectarea acestor acorduri, principial și punctual, democrația și întrajutorarea statală nu ar exista în lume. Totuși, în măsura în care este posibil în cadrul UE, eu aș milita pentru acceptarea un număr cât mai mic de refugiați, care să fie înregistrați, integrați atent și supravegheați ca și evoluție. Iar în cazul în care ar exista abateri de la normele societății noastre, pentru care ne-am luptat sute și mii de ani, cei în cauză ar trebui să fie sancționați, așa cum de altfel sunt sancționați și românii când săvârșesc ceea ce nu este permis. Nu e indicat ca refugiații să fie discriminați, pozitiv sau negativ, ci să punem în aplicare prevederile acordurilor semnate. În același timp, ar trebui să existe multă atenție și proactivitate din partea instituțiilor abilitate, pentru a nu fi afectate siguranța românilor și bunul mers al lucrurilor”, a fost de părere Marian Vasile.

Simularea taberei pentru refugiaţi a fost un exerciţiu naţional.

„La nivelul Ministerului de Interne a fost adoptată ca măsură de simulare de instalare a unei tabere de migranţi. A fost un exerciţiu de instalare a unei tabere de migranţi. Activitatea a început la Beba Veche, în ideea în care dacă va fi nevoie să luăm bunele practici, să vedem exact ce deficienţe, ce probleme sunt. A fost un exerciţiu naţional, dar cu implicare locală. Activitatea a fost evaluată pozitiv şi nu s-a finalizat instalarea taberei, a fost o măsură preventivă, un exerciţiu de simulare. S-au pus corturi, s-au măsurat timpii de reacţie din partea tuturor instituţiilor implicate”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat”, Lucian Mihoc.

Refugiati - Foto Ora de Timis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *