In Timis vor aparea trei centre de legume si fructe, in sprijinul producatorilor locali

In Timis vor aparea trei centre de legume si fructe, in sprijinul producatorilor locali

2 mai 2014

Scris de Valentin Rusu – În judeţul Timiş se va dezvolta un proiect transfrontalier prin care se vor înființa centre de legume şi fructe în trei localităţi. Aceste centre vor da o mână de ajutor micilor producători în a-şi vinde marfa. Ba mai mult, prin intermediul lor micii fermieri vor putea face şi o planificare a culturilor.

Centrul multifuncţional pentru legume şi fructe va fi dezvoltat în parteneriat cu dieceza romano-catolică din judeţul Csongrad, din Ungaria, şi cu Consiliul Judeţean Csongrad. Pe partea românească cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) şi două comune partenere. În judeţul Timiş va exista un centru principal în zona Timişoarei, cel mai probabil în Parcul Industrial, şi două subcentre în zona Tomnatic-Periam-Gottlob, unde se face demult legumicultură, pomicultură, şi în zona Belinţ.

„Operaţionalizarea acestui proiect presupune implicarea tuturor producătorilor de legume şi fructe, fie ei fermieri sau asociaţi, totodată procesatori în domeniu din diversele magazine de desfacere, mai mici sau mai mari, şi cumpărători, cetăţenii – clienţii finali care vor putea să cumpere legume şi fructe produse local, mai ieftine şi mai calitative”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Universitatea de Ştiinţe Agricole va oferi diverse servicii de specialitate, cum ar fi – de analize de laborator, certificare, branding al produselor – va fi foarte important să existe branduri, consultanţă, training, prognoze de piaţă.

Se vor construi trei clădiri noi. Centrele acestea vor avea funcţiuni de achiziţie legume-fructe, stocare temporară şi pe termen mediu, marketare cu diverse branduri, vânzare în cantităţi mari şi preprocesare – ambalare, uscare. Ţinta de desfacere a mărfii va fi euroregiunea DKMT şi UE.

„Ne vom gândi şi la servicii de logistică – este de dorit să avem şi un parc propriu logistic, cu ajutorul căruia să ridicăm marfa de la uşa fermierului. Alt beneficiu major indirect este crearea de locuri deMUNCĂ şi susţinerea micilor producători, care, în felul acesta, fac acel numit self-eployment – se autoangajează făcând un minibusiness. Important este ca toată marfa de legume-fructe care se produce să nu mai fie aruncată, să fie furnizată mai ieftin către procesatorii locali şi către consumatorii finali, eliminând intermediarii care adaugă comisioanele proprii. Preluăm toată marfa, eliminăm intermediarii şi o vindem către clientul final. Un alt aspect este încurajarea fermierilor să reînceapă să producă legume-fructe, pentru că, din păcate, în ultimii ani, trendul a fost descrescător. Vrem să încurajăm asocierea între producători, astfel vom avea o mai mare putere de planificare a producţiei şi de negociere”, spune Marian Vasile, cel care a sprijinit acest proiect.

Proiectul este estimat la o valoare de 18 milioane de euro, iar judeţului Timiş îi vor fi alocate undeva între 11 şi 12 milioane de euro finanţare europeană pentru proiectele strategice. Proiectul ar putea demara în 2015, urmând a fi implementat în 2-3 ani.

„Menirea centrului nu este în primii ani de a genera profit, ci de a crea o stimulare a pieţei de legume-fructe pe toate palierele şi lanţurile ei. Noi credem că preţurile vor fi mai mici, iar produsele mai calitative şi vor fi ajutaţi producătorii locali să aibă o afacere proprie şi să creeze locuri deMUNCĂ”, spune Marian Vasile.

Sursa: http://www.tion.ro/in-timis-vor-aparea-trei-centre-de-legume-si-fructe-in-sprijinul-producatorilor-locali/1412114

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *