Sedinţă de validare a mandatelor membrilor consiliului de conducere al noii Camere Agricole Timiş, 2013 2

Ședinţă de validare a mandatelor membrilor consiliului de conducere al noii Camere Agricole Timiş, septembrie 2013

La finalul lunii august 2013, au avut loc alegerile pentru desemnarea conducerii noii Camere Agricole a județului Timiș.

Acest ONG reprezentativ și important pentru agricultura județeană are în componența sa fermieri din două categorii – seniori și tineri, asociații profesionale de producători, cooperative agricole, reprezentanți ai Colegiului Medicilor Veterinari și ai Universității de Științe Agricole și de Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, patronate, sindicate din domeniu etc.

După înființare, noii Camere Agricole urmau să îi fie alocate fonduri speciale de la Guvern, în baza unor programe gestionate de Ministerul Agriculturii, pentru susținerea unor demersuri care vizau, printre altele, activităţi de popularizare şi de asigurare a asistenței tehnice de specialitate în agricultură și în aplicarea tehnologiilor agricole moderne, sprijinirea constituirii formelor asociative și de cooperare din domeniul agricol, demonstraţii practice, organizarea de târguri, expoziţii, simpozioane etc.

Totodată, se prevedea colaborarea camerelor agricole județene cu instituţiile de învăţământ şi cercetare în scopul realizării transferului tehnologic şi în vederea promovării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură.

La jumătatea lunii septembrie 2013, în Sala Revoluției a Consiliului Județean Timiș, am participat la ședința de validare a consiliului de conducere al noii Camerei Agricole a județului. Am relevat și cu acest prilej rolul pe care îl poate juca agricultura la nivelul județului Timiș, datorită potențialului agricol ridicat și am informat că eram personal, la acel moment, în curs de creare a Clusterului pentru Agricultură Banat – asociație de tip european formată din universitatea de profil USAMVBT, reprezentanți ai mediului privat, autorități publice și ONG-uri – menită să îi ajute pe membrii săi să acceseze finanțări europene în noul ciclu UE 2014 – 2020.

Auspiciile sub care evolua agricultura românească în septembrie 2013 nu erau, din păcate, dintre cele mai favorabile, iar semnalele primite din plan european indicau faptul că, în ceea ce privește implementarea Rețelelor Naționale pentru Dezvoltare Rurală destinate susținerii proiectelor cu fonduri europene, România se număra printre puținele state UE care eșuaseră.

Acesta a fost, de altfel, unul dintre motivele pentru care am apreciat că înființarea unei Camere Agricole de o asemenea anvergură și cu o asemenea componență reprezentativă era binevenită.

UPDATE: Din păcate, până la jumătatea anului 2015, fondurile așteptate de la Guvern nu au fost alocate, iar noua Cameră Agricolă a rămas doar un deziderat frumos, însă ineficient și lipsit de forță. Sper că lucrurile se vor îmbunătăți în curând și cred că PNL va reuși să aducă lumină și prosperitate în acest domeniu atât de important pentru economia României, care are o contribuție importantă la Produsul Intern Brut și este corelat cu multe aspecte ale vieții noastre, mai ales cu sănătatea.

Timișoara, 16 septembrie 2013

1236923_661290733882341_973628339_n 1238337_661290507215697_2126297232_n 556520_661290500549031_129343062_n

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *