Desființarea Agenției de Dezvoltare Economică Timiș (ADETIM), o decizie regretabilă

Desființarea vinerea trecută a Agenției de Dezvoltare Economică Timiș (ADETIM, www.adetim.ro), instituție de sorginte liberală atât ca substanță, cât și ca mod de acțiune, este regretabilă. Această agenție a fost constituită în anul 1995, în decursul mandatului 1992-1996 al Consiliului Județean Timiș condus de un liberal, fiind prima structură de acest tip din România.

Scriu aceste rânduri ridicând un mare semn de întrebare cu privire la ceea ce se întâmplă în această perioadă pe scena politică și administrativă în județul Timiș și la ceea ce s-a întâmplat în plenul Consiliului Județean Timiș din data de 30 septembrie a.c. În cadrul acestui plen am fost singurul consilier județean din cei 37 care nu a girat prin vot această măsură, fiind de asemenea și singurul care s-a împotrivit în ultimii ani discreditării graduale a acestei entități performante dedicate dezvoltării județului.

Este adevărat că în funcționarea acestei instituții au existat și anumite aspecte care puteau fi îmbunătățite. La fel cum este adevărat că tot această instituție a fost cea care a înaintat în ultimii 4 ani nenumărate memorii și propuneri de reorganizare internă, fluidizare a procedurilor CJT pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene și numeroase concepte care nu au fost luate în seamă. Știu acest lucru pentru că am condus activitatea acestei instituții în perioada 2012-2014, în calitate de vicepreședinte al CJT, participând la aceste eforturi și fiind inițiatorul unora dintre ele.

De fapt, lucrurile au luat o întorsătură nedorită și descendentă tocmai în momentul în care, în anul 2008, ADETIM a fost transformată din entitate autofinanțată în unitate subordonată Consiliului Județean Timiș, intrând astfel sub incidența unui set de constrângeri legate de sistemul public. Iar acum, prin reorganizarea Consiliului Județean Timiș, agenția a fost desființată ca persoană juridică și componentele acesteia au fost absorbite în aparatul executiv al CJT. De aceea, fosta agenție ADETIM nu va mai avea un rol de sine stătător, flexibil și versatil în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare a județului, nemaiputând participa -de exemplu- la accesarea individuală a finanțărilor europene.

De-a lungul timpului, ADETIM a înregistrat rezultate remarcabile. Voi exemplifica prin enumerarea câtorva dintre ele: crearea Parcului Industrial și Tehnologic Timișoara (PITT), implementarea proiectului Muzeul Viu al Satului Bănățean, conceperea marii majorități a proiectelor și predarea acestora spre implementare către Consiliul Județean Timiș sau preluarea lor în această fază, participarea la definirea ”în fașă” a programelor operaționale de finanțare europeană, atragerea investitorilor străini prin elaborarea Ghidului Investitorului și participarea la ședințele preliminare cu aceștia, consilierea administrațiilor publice locale și a altor instituții în demersurile de dezvoltare și finanțare ș.a.m.d., activitatea ADETIM fiind apreciată în toată țara.

Din păcate, mă aștept acum ca unii specialiști ai ADETIM să părăsească CJT, având în vedere inclusiv rigorile statutului de funcționar public la care au fost convertiți. Din informațiile recent vehiculate în mass-media locală rezultă că directorul acesteia, domnul Sergiu Bălașa, și-a dat deja demisia (www.debanat.ro/2016/10/noua-organigrama-a-cj-timis-a-facut-prima-victima_174832.html). Consider că este regretabilă pierderea acestor profesioniști valoroși. În aceste condiții, mi se pare legitim să întreb: oare cât de repede vor putea fi înlocuiți complet asemenea oameni, care aveau deja relațiile intra- și interinstituționale formate, știau mecanismele de finanțare și de colaborare cu mediul privat și public, cunoșteau istoria CJT și a inițiativelor desfășurate până atunci și lucrau într-o echipă bine închegată? Timpul cu siguranță va răspunde tuturor acestor întrebări și sper să avem tăria să recunoaștem în față adevărul în acele momente.

La final, aduc în lumină încă o întrebare care mă apasă: cum va reacționa Comisia Europeană când va lua cunoștință de faptul că pentru mai multe proiecte, în fază de concepere sau deja implementate și aflate sub monitorizare, nu mai există persoana juridică ADETIM cu care s-au încheiat contractele de finanțare europeană?

Depunere juramant - 3

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *