Vernisaj al expoziției de gravuri aparținând pictorului spaniol Francisco de Goya, februarie 2013

Vernisaj al expoziției de gravuri aparținând pictorului spaniol Francisco de Goya, februarie 2013

La finalul lunii ianuarie 2013 am participat, alături de Ambasadorul Regatului Spaniei în România, Excelența Sa Estanislao de Grandes Pascual, de viitorul consul onorific al Spaniei, prietenul meu Jose Miguel Viñals Arino, de primarul Timișoarei Nicolae Robu și de numeroase alte oficialități județene, la vernisajul unei expoziții conținând peste 80 de gravuri semnate de pictorul spaniol Francisco de Goya.

Evenimentul, găzduit de Muzeul de Artă, a prilejuit publicului timișorean ocazia excepțională de a admira gravurile realizate de Goya între anii 1810 – 1820, care ilustrează atrocitățile comise în timpul războiului de independență spaniol. La acestea, curatorul expoziției, domnul Juan Bordes, a alăturat și o serie de fotografii datând din perioada Războiului Civil din Spania.

Întreg acest demers cultural a fost menit nu doar să denunțe atrocitățile războiului, ci și să pledeze pentru valoarea inestimabilă a păcii, atrăgând atenția asupra cruzimilor unor perioade din istorie care nu ar trebui să se mai repete vreodată. Aceasta a fost, de altfel, și esența discursului pe care l-am rostit atunci în fața celor prezenți la vernisaj.

Muzeul de Artă Timișoara, 1 februarie 2013

pozaFB

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *