Criza refugiaților (XXII) – La finalul săptămânii trecute a fost aprobat, la Bruxelles, acordul UE – Turcia privind reducerea fluxului de migranți

21 martie 2016

Vineri, 18 martie a.c., a fost aprobat la Bruxelles acordul UE – Turcia privind reducerea fluxului de migranți. În baza acestui acord, în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de dolari, ce urmează să fie virat Turciei până în 2018, autoritățile de la Ankara se angajează să îi primească pe teritoriul turc pe toți migranții care traversează Marea Egee.

Măsura este menită să degreveze autoritățile elene de presiunea reprezentată de creșterea foarte mare a numărului de imigranți în primele luni ale acestui an, în condițiile în care recent țările de pe ruta balcanică (traseul urmat de migranți pentru a ajunge din insulele elene în țările Europei Occidentale) au anunțat închiderea acestui traseu.

Potrivit acordului semnat între UE și Turcia, toți migranții care ajung în Grecia vor fi trimiși înapoi în Turcia dacă nu depun imediat solicitare de azil sau dacă le este respinsă această solicitare.  În baza aceluiași acord, pentru fiecare sirian expulzat în Turcia de pe teritoriul grecesc, un refugiat sirian aflat deja pe teritoriul turc va fi relocat în statele europene. În plus, acordul negociat între liderii europeni și cei de la Ankara prevede, începând cu luna iunie, ridicarea vizelor de călătorie în Europa pentru cetățenii turci.

Intrarea în vigoare a acordului intervine în condițiile în care, în ultimele săptămâni, peste 30 000 de imigranți au rămas blocați pe teritoriul elen după închiderea frontierelor dintre Macedonia și Grecia.

În contextul în care se pregătește intrarea în vigoare a acordului aprobat vineri la Bruxelles, Turcia – care este membră a coaliției anti-SI condusă de SUA – s-a confruntat, la finalul săptămânii trecute, cu un nou atentat terorist pus la cale de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Atentatul a fost comis sâmbătă la Istanbul și s-a soldat cu moartea a 4 persoane și rănirea altor 36.

Sursa info: www.mediafax.ro / www.news.ro

Sursa foto: www.telegraph.co.uk / EPA / Stratis Balaskas

Migranti pe insulele elene

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *