Tensiuni la granita dintre Grecia si Macedonia

Criza refugiaților (XXI) – Ungaria a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că ar putea construi un gard împotriva migranților și la frontiera cu România

29 februarie 2016

Intensificarea, în ultimele săptămâni, a valului de imigranți care caută să ajungă în țări ale Europei Occidentale a generat o serie de decizii ale autorităților din mai multe țări aflate pe ruta Balcanilor.

Bulgaria, Austria, Slovenia și Croația au atenționat, prin intermediul unei declarații comune, semnată alături de Macedonia, Albania și Serbia, că ar putea proceda la limitarea sau oprirea în totalitate a tranzitului imigranților extracomunitari, din cauza solicitărilor foarte mari de a procesa solicitări de azil și a resurselor limitate în ceea ce privește capacitățile de primire. În declarația comună semnată de miniștrii de Interne ai celor 7 țări se precizează și că imigrația masivă reprezintă un risc în ceea ce privește securitatea internă, coeziunea socială și integrarea migranților.

Intenția celor 7 țări de a opri tranzitul de imigranți extracomunitari a fost anunțată inclusiv ca urmare a pătrunderii masive de imigranți pe teritoriul Greciei, de la începutul anului și până în prezent, fapt ce a determinat escaladarea unor situații la frontiera Greciei cu Macedonia.

Potrivit unor informații oferite în cursul săptămânii trecute de Organizația Internațională pentru Migrație, în Grecia și Italia au pătruns doar în primele două luni ale acestui an peste 110 000 de imigranți.

Autoritățile din Ungaria au anunțat luni, prin vocea premierului Viktor Orban, că iau în calcul construirea unei linii de apărare împotriva migranților la granița cu România, măsuri similare fiind adoptate în toamna anului trecut, prin construirea de garduri de sârmă ghimpată la frontierele cu Serbia și Croația.

Acest context complicat ar impune o reanalizare și repoziționare la nivel european privind problema imigrației, mai cu seamă în condițiile în care se preconizează o creștere pe mai departe a afluxului de refugiați (inclusiv din cauza perpetuării condițiilor ce întrețin fenomenul migrației).

În ceea ce privește țara noastră, în cursul lunii martie în România ar urma să ajungă primii 15 refugiați (proveniți de pe teritoriul Greciei și Italiei), din totalul celor peste 2 000 care ne-au fost repartizați în toamna anului trecut de către Comisia Europeană, în baza cotelor obligatorii.

Tensiuni la granita dintre Grecia si Macedonia

 

 

 

Sursa info + foto: www.hotnews.ro

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *