Numar solicitanti de azil-Sursa infografic www.bbc.com

Criza refugiaților (XVIII) – Președintele român a anunțat că, după atentatele teroriste de la Paris, România nu își va schimba poziția în ceea ce privește obligațiile asumate în contextul crizei imigranților

18 noiembrie 2015

După atentatele care au avut loc vineri seara la Paris, Franța, Italia și Grecia au anunțat că efectuează verificări de securitate care îi vizează pe refugiați, în încercarea de a limita riscurile la adresa securității cetățenilor. Președintele francez a anunțat miercuri că țara sa va debloca 50 de milioane de euro pentru a finanța lucrările de reabilitare a unor locuințe destinate refugiaților.

Președintele României a anunțat că țara noastră nu își va schimba poziția în ceea ce privește obligațiile asumate în contextul crizei refugiaților după atentatele din capitala franceză, apreciind că tragedia de la Paris a fost un atac terorist și că nu este permis ca o astfel de situație să distrugă țesutul social al țărilor europene și nici să contribuie la exacerbarea xenofobiei, extremismului și ultranaționalismului.    

Partidul naţionalist radical maghiar Jobbik a solicitat la jumătatea săptămânii trecute guvernului ungar să dispună imediat construirea unui gard pe toată lungimea frontierei Ungariei cu România, pentru a evita astfel eventuala pătrundere a imigranților, după restricționarea pătrunderii acestora în Slovenia dinspre Croația. Solicitarea reprezentanților Jobbik vine după ce, în cursul lunii septembrie, ministrul de Externe maghiar a anunțat intenția autorităților de la Budapesta de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri la granița cu România, începând de la punctul comun al frontierei țării noastre cu țările vecine Ungaria și Serbia.

Premierul maghiar a apreciat la finalul săptămânii trecute, referindu-se la discuțiile care au avut loc în cadrul recentului summit pe tema migrației desfășurat în capitala Maltei, că invitarea Turciei la negocieri ca partener strategic al Uniunii Europene în contextul crizei refugiaților reprezintă o eroare strategică, echivalând cu o invitație adresată Turciei de a apăra granițele Europei. Acesta a opinat și că țările europene sunt suficient de puternice pentru a se apăra singure și a precizat că țara sa se opune soluției redistribuirii imigranților în țări europene care nu și-au exprimat acordul față de această soluție.

În cadrul summit-ului pe tema imigrației desfășurat la Valetta săptămâna trecută, liderii UE au convenit să ofere Africii ajutoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, inclusiv pentru constituirea unui fond fiduciar pentru Africa menit să susțină lupta pentru combaterea unora dintre principalele cauze ale migrației: conflictele armate și sărăcia. La summit-ul din Malta au participat și lideri din peste 30 de țări africane, printre care și Libia, Eritreea, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud și Sudan (țări în care sunt în curs de desfășurare conflicte), precum și Ciad, Camerun, Niger și Nigeria (țări din care au migrat aprox. 2,5 milioane de oameni din cauza sărăciei).

Sursa info: www.bbc.com; www.mediafax.ro

Numar solicitanti de azil-Sursa infografic www.bbc.com

Numar solicitanti de azil-Sursa infografic www.bbc.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *