Criza refugiaților (XVII) – Numărul de solicitări de azil va ajunge în Germania, potrivit estimărilor unor oficiali, la aproximativ 1 milion până la finalul acestui an

08 noiembrie 2015

Președintele Consiliului European Donald Tusk a solicitat Germaniei, cu doar câteva zile înainte de reuniunea liderilor UE pe tema situației refugiaților, programată pentru 12 noiembrie, la Malta, să se implice mai mult în securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, ca demers complementar leadership-ului asumat la nivel european în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților.

La jumătatea săptămânii trecute, peste 6 000 de militari germani au fost mobilizați în centrele de primire și găzduire a refugiaților de pe teritoriul țării, în condițiile în care Germania se confruntă cu un număr din ce în ce mai ridicat de solicitanți de azil. Potrivit ministrului german al Apărării, până la finalul anului sunt așteptați în țară între 800 000 și 1 milion de solicitanți de azil. 

Directorul Agenției europene pentru supravegherea frontierelor externe Frontex a estimat, la jumătatea săptămânii trecute, că de la începutul acestui an și până în prezent au pătruns ilegal în Uniunea Europeană aproximativ 800 000 de imigranți. Oficialul Frontex a avertizat și că afluxul de migranți nu și-a atins încă paroxismul, acesta solicitând liderilor europeni să acționeze prompt în vederea respectării procedurilor de repatriere pentru imigranții ale căror solicitări de azil sunt respinse. Totodată, directorul Frontex a opinat că centrele de tip “hotspot” (centre de primire și înregistrare a migranților care funcționează pe teritoriul Siciliei și al insulelor grecești) nu sunt suficiente pentru gestionarea situației, întrucât nu permit sejurul migranților, până la analizarea dosarului și clarificarea situației acestora. Acesta a propus să fie înființate pe teritoriul Uniunii Europene și structuri de primire în care imigranții ilegali să poată fi plasați pentru o perioadă de timp de maximum 18 luni, pentru organizarea întoarcerii în țările de origine.

Propunerea de creare a unor zone de primire a imigranților stârnește controverse în coaliția guvernamentală din Germania, conservatorii susținând oportunitatea creării unor astfel de zone de tranzit de-a lungul frontierelor, în vreme ce social-democrații apreciază că acestea ar fi similare unor zone de detenție.

Tot la jumătatea săptămânii trecute, un număr de șase familii de refugiați au fost transferați, în baza sistemului cotelor aprobate de Comisia Europeană, din Grecia în Luxemburg.

În Ungaria, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban a anunțat că demarează o campanie de strângere de semnături împotriva sistemului cotelor obligatorii de distribuție a refugiaților stabilit de Comisia Europeană.

În Polonia, un grup de voluntari nemulțumiți de inacțiunea oficialilor din propria țară în raport cu imigranții, au demarat o acțiune de ajutorare a refugiaților din Balcani. Campania va consta în colectarea și distribuirea de îmbrăcăminte de iarnă pentru imigranții găzduiți în centre din Croația, Slovenia sau în zona de frontieră sârbo-macedoneană.

Foto: Getty Images

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *