Migranti la granita ungaro-austriaca - Foto EPA

Criza refugiaților (XVI) – Acord de cooperare semnat la Bruxelles între liderii a 11 state europene privind gestionarea afluxului de migranți din Balcani

27 octombrie 2015

Liderii din 11 state europene au convenit luni asupra unui acord de cooperare în gestionarea afluxului de migranți din Balcani. Planul comun de acțiune conține 17 puncte, printre care figurează și crearea a 100 000 de locuri în centre de migrare, dintre care jumătate vor fi pe teritoriul Greciei. În cadrul reuniunii care a debutat duminică la Bruxelles cancelarul german a subliniat necesitatea continuării negocierilor cu Turcia, principala țară de tranzit pentru migranți proveniți din țări cum sunt Siria, Irak, Afghanistan și Pakistan.

Cu o zi înainte de începerea summit-ului, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a anunțat că intenționează să includă în cuprinsul documentului comun și un punct care să prevadă angajamentul de a nu trimite migranți dintr-o țară în alta în absența unui acord prealabil.

Între timp, o nouă rută de migrație a început să fie utilizată de către imigranți, după închiderea de către Ungaria a frontierelor. Refugiații traversează un câmp situat în apropierea unei localități de la frontiera Sloveniei cu Croația, după ce pătrund în număr mare pe teritoriul sloven. Astfel, numai în cursul zilei de duminică, autoritățile slovene au informat că în țară au pătruns 14 000 de refugiați, ale căror destinații finale sunt reprezentate cu precădere de Germania și Austria. Referindu-se la amploarea fenomenului, premierul sloven a apreciat, la finalul acestei săptămâni, că dacă autoritățile europene nu găsesc o soluționare crizei migranților, atunci UE riscă să se prăbușească.

Oficialii europeni apreciază că, în cazul în care frontierele mai multor țări din Balcani s-ar închide, atunci ar putea apărea o nouă rută de migrație către Italia, dinspre Albania.

Potrivit informațiilor din presa internațională, numărul de pașapoarte eliberate în cursul acestui an de Siria cetățenilor săi care fug din calea războiului a fost de 829 000.

Migranti la granita ungaro-austriaca - Foto EPA

Migranti la granita ungaro-austriaca – Foto EPA

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *