Criza refugiaților (XV) – Ungaria a anunțat în noaptea trecută închiderea frontierei cu Croația

17 octombrie 2015

Ungaria și-a închis, începând din noaptea trecută, frontiera cu Croația, după ce, cu doar o zi înainte, oficialii maghiari au anunțat că a fost finalizată construirea gardului de sârmă ghimpată de la frontiera ungaro-croată. Măsura intervine la o lună după ce autoritățile ungare au decis să închidă frontierele cu Serbia. În aceste condiții, imigranții pătrunși în Croația au asaltat, în drumul lor către destinațiile-țintă, frontiera slovenă, un număr de peste 600 de persoane pătrunzând în Slovenia dinspre Croația doar în cursul dimineții de sâmbătă și un alt val, estimat la aproximativ 1 800 de persoane, fiind așteptat pentru finalul acestei săptămâni.

Ca măsură de protecție, Ungaria a anunțat și că va reintroduce temporar controalele la frontiera cu Slovenia. Ministrul de Externe maghiar a declarat, în context, că țara sa a informat în prealabil Croația, Slovenia, Polonia, Slovacia, Austria și Germania cu privire la decizia de a-și închide pentru moment granițele cu Croația.

Peste 170 000 de imigranți au pătruns în Ungaria dinspre Croația începând cu data de 15 septembrie, când autoritățile maghiare au decis închiderea frontierei cu Serbia.

Potrivit declarațiilor de vineri ale ministrului maghiar de Externe, până în acest moment țara sa nu consideră că există motive pentru a începe ridicarea unui gard de sârmă ghimpată și la granița cu România. Declarația vine în contextul în care, în data de 15 septembrie, atunci când a anunțat închiderea frontierelor cu Serbia, ministrul de Externe maghiar anunța că țara sa are în vedere ridicarea unui gard la granița ungaro-sârbo-română, în situația în care ar începe să se resimtă o creștere a presiunii valului migraționist în direcția României.

Pe fondul creșterii numărului de imigranți clandestini, autoritățile din Slovenia au informat, la rândul lor, că anulează tot traficul feroviar dinspre Croația, astfel încât imigranții să nu poată pătrunde pe teritoriul țării cu trenul. Au fost luate, de asemenea, și o serie de măsuri de mobilizare a armatei.

Slovenia și Croația au anunțat însă că nu vor restricționa fluxul de migranți dacă Austria și Germania, țări alese drept destinații finale de către imigranți, își păstrează deschise frontierele.

Gard de sarma la frontiera ungaro-croata

Sursa foto: captură YouTube

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *