Rusia a efectuat raiduri aeriene asupra Siriei - Foto Getty Images

Criza refugiaților (XII) – A doua zi de bombardamente ale forțelor aeriene ruse asupra Siriei

1 octombrie 2015

Parlamentul rus a autorizat miercuri, în unanimitate, în cadrul unei dezbateri care a avut loc cu ușile închise, solicitarea președintelui Vladimir Putin de utilizare a forțelor armate ruse în Siria pentru operațiuni aeriene.  Ulterior acestei decizii, Rusia a solicitat SUA să se retragă din spațiul aerian sirian și a notificat Statele Unite că urmează să efectueze lovituri aeriene asupra Siriei.

Oficiali americani și francezi au declarat, după efectuarea de către Rusia a primelor raiduri aeriene asupra teritoriului sirian, că loviturile ruse nu au vizat zonele controlate de gruparea teroristă Stat Islamic, ci zone controlate de opoziția siriană.

Secretarul de Stat american John Kerry a precizat că SUA se opun loviturilor ruse care nu vizează teritoriile controlate de grupările teroriste Stat Islamic și Al-Qaeda și a solicitat organizarea imediată de consultări între oficialii militari din Rusia și SUA.

După atacurile aeriene efectuate de Rusia, liderul opoziției politice siriene a informat că au fost uciși 36 de civili și că ținta atacurilor au fost zone care nu sunt controlate de grupările teroriste Stat Islamic sau Al-Qaeda.

Ministrul rus de Externe a negat că Rusia a bombardat alte obiective decât cele controlate de gruparea teroristă Stat Islamic și a precizat că țara sa nu deține date despre existența unor victime civile. Rusia a prezentat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care prevede crearea unei largi coaliții antiteroriste, la care a propus să participe și reprezentanți ai regimului Bashar al-Assad.

Comisia Europeană a solicitat statelor Uniunii Europene să asigure fonduri suplimentare în valoare de 330,7 milioane de euro la bugetul UE, pentru a putea fi gestionată criza refugiaților.

Agenția pentru Refugiați din cadrul ONU a estimat că în 2015 și 2016 un număr total de aprox. 1,4 milioane de refugiați vor traversa Marea Mediterană către Europa.

Rusia a efectuat raiduri aeriene asupra Siriei - Foto Getty Images

Rusia a efectuat raiduri aeriene asupra Siriei – Foto Getty Images

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *