Migranti blocati la Edirne - Sursa: captura You Tube

Criza refugiaților în Europa (XIV) – Cancelarul german pledează pentru modificarea Acordului Dublin

7 octombrie 2015

Cancelarul german a criticat, într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni a Partidului Popular European, atitudinea țărilor central și est-europene care s-au opus cotelor fixate de Uniunea Europeană pentru distribuirea refugiaților. Angela Merkel a apreciat că respingerea imigranților reprezintă un pericol pentru Europa, argumentând că izolarea nu ajută.

Totodată, cancelarul german a pledat și pentru revizuirea Acordului Dublin, care prevede că un imigrant extracomunitar poate solicita azil în primul stat membru UE în care intră, apreciind că prevederile acestui acord sunt învechite și că repartizarea imigranților trebuie să se producă în mod echitabil între toate statele europene.

O poziție similară cu cea a cancelarului german a fost formulată și de președintele francez, care a declarat că Uniunea Europeană trebuie, pe de o parte, să acorde ajutor Turciei în gestionarea crizei imigranților și, pe de altă parte, să asume distribuirea acestora în toate țările membre UE. Președintele François Hollande a opinat, în discursul pe care l-a rostit în plenul Parlamentului European, și că de atitudinea țărilor UE în acest context depinde afirmarea sau sfârșitul Europei, care s-ar putea concretiza în revenirea la frontierele naționale, renunțarea la politicile comunitare și abandonarea monedei euro.

Turcia a purtat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a conveni asupra unui acord care să contribuie la diminuarea valului de imigranți, prin patrularea frontierei turcești cu Grecia de către reprezentanți ai pazei de coastă din cele două țări și ai agenției de control la frontieră a Uniunii Europene Frontex și prin ridicarea pe teritoriul Turciei de noi tabere pentru refugiați, cu sprijin financiar oferit de către UE.

În răstimpul în care Europa încearcă să identifice soluții pentru a face față uriașului val de imigranți, în plan internațional au loc dispute între Statele Unite și Rusia, Departamentul de Stat american acuzând că peste 90% dintre loviturile aeriene ruse de până acum de pe teritoriul Siriei nu au vizat poziții controlate de grupările teroriste Stat Islamic sau Al-Qaeda, ci poziții controlate de rebelii sirieni.

Migranti blocati la Edirne - Sursa: captura You Tube

Migranti blocati la Edirne – Sursa: captura You Tube

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *