Imigranti - Foto Shutterstock

Criza refugiaților în Europa (X) – Criza siriană a fost dezbătută în cadrul Adunării Generale a ONU

28 septembrie 2015

Ungaria și Slovenia au anunțat că vor trimite patrule comune în zona de frontieră. Ministrul de Interne ungar a evocat posibilitatea închiderii de către Ungaria a frontierelor sale cu Croația, dacă țara sa va continua să fie pusă în dificultate de afluxul masiv de imigranți ce pătrund pe teritoriul maghiar venind dinspre țara vecină (potrivit ministrului de Interne ungar peste 25 000 de imigranți clandestini au traversat frontiera croato-ungară doar la sfârșitul acestei săptămâni).

Ungaria a anunțat și că va solicita în cadrul Adunării Generale ONU, aflată în curs de desfășurare la New York, instituirea de cote obligatorii la nivel global, în vederea distribuirii refugiaților în toate țările sigure din lume.

Turcia a anunțat că refuză construirea de noi centre de primire și înregistrare a imigranților pe teritoriul său, așa cum a solicitat Uniunea Europeană. Premierul turc a mai precizat și că țara sa va refuza să primească sumele care îi vor fi alocate pentru ajutorarea refugiaților și că opțiunea Turciei este pentru crearea unei zone de securitate la frontiera turco-siriană, care să permită instalarea refugiaților sirieni pe propriul teritoriu.

Comisarul european pentru extindere a apreciat că, în condițiile în care până în prezent aprox. 1,2 milioane de imigranți sirieni s-au refugiat în Liban (adică un echivalent de aprox. 25% din populația țării), această țară a devenit foarte vulnerabilă, fiind posibil ca, în viitor, un val masiv de refugiați de pe teritoriul ei să se îndrepte înspre Europa.

La New York s-au aflat astăzi în curs de desfășurare lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pe agenda discuțiilor figurând și situația din Siria și planul comun împotriva sărăciei, inegalităților și schimbărilor climatice. În cadrul summit-ului, și-au expus punctele de vedere și președinții american și rus.

Președintele SUA a criticat în discursul său acțiunile unor mari puteri care caută să își impună controlul asupra unor state mai slabe și a precizat că SUA dorește soluționarea situațiilor conflictuale de la nivel mondial prin respectarea legilor internaționale și nu prin legea forțe. Acesta a declarat și că SUA vor continua să combată organizația teroristă Stat Islamic, fără a acorda însă sprijin regimului Bashar al-Assad, aflat la putere în Siria.

Președintele rus a fost critic la adresa politicii externe a SUA și a intervențiilor americane în Orientul Mijlociu și Africa, susținând necesitatea creării unei coaliții internaționale împotriva terorismului și pledând pentru varianta cooperării cu actuala administrație din Siria și cu armata siriană. Recent, Rusia – care oferă sprijin diplomatic și militar regimului președintelui Bashar al-Assad – și-a suplimentat efectivele de pe teritoriul sirian, trimițând mai multe avioane de luptă în apropiere de Latakia. Oficialii ruși și-au argumentat demersul prin faptul că încearcă astfel, împreună cu țările din regiune, să pună bazele unei platforme împotriva jihadiștilor ultraradicali din cadrul grupării Stat Islamic.

Secretarul general al ONU a cerut sesizarea Curții Penale Internaționale în legătură cu situația din Siria.

În cursul serii a avut loc la sediul ONU din New York și o întâlnire a președinților american și rus, Barack Obama și Vladimir Putin, fiind dezbătute criza siriană și lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Imigranti - Foto Shutterstock

Imigranti – Foto Shutterstock

 

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Tabara de refugiati in fata garii din Belgrad

Foto: tabără de refugiați în fața gării din Belgrad: Valeriu Sîrbu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *