Refugiati - frontiera sarbo-maghiara Foto Andrei Pungovschi

Criza refugiaților în Europa (VIII) – Austria și Germania informează că vor proceda la aplicarea cu strictețe a procedurilor de azil

25 septembrie 2015

La frontiera austriacă au ajuns, dinspre Ungaria, doar  în cursul nopții de joi spre vineri, în mai puțin de 5 ore, un număr de aprox. 4 500 de persoane. Acestea s-au adăugat celor aprox. 7 500 de imigranți care au așteptat să pătrundă pe teritoriul Austriei în cursul  zilei de joi, majoritatea aflându-se în tranzit către Germania.

Fluxul de migranți a rămas în continuare masiv la granița dintre Macedonia și Grecia, care este traversată zilnic de aprox. 3 000 – 4 000 de persoane.

Reprezentanții Crucii Roșii din Serbia au semnalat o creștere a numărului imigranților veniți din Bulgaria, pe o rută mai puțin utilizată, cel puțin până în acest moment.

La frontiera sârbo-croată s-au înregistrat noi tensiuni, pe fondul restricțiilor pe care cele două țări vecine și le-au impus reciproc, din pricina disensiunilor cauzate de criza migranților. În încercarea de a determina autoritățile sârbe să îi direcționeze pe imigranți către Ungaria și România, Croația a blocat, marți, accesul pe teritoriul său al camioanelor de marfă venite dinspre Serbia. În replică, autoritățile de la Belgrad au decis să interzică accesul pe teritoriul propriu al autovehiculelor de marfă croate.

Agenția ONU destinată refugiaților (UNHCR) a avertizat că afluxul de migranți către Europa (de aprox. 8 000 de persoane pe zi) ar putea reprezenta doar vârful iceberg-ului, în condițiile în care, potrivit aprecierilor reprezentanților ONU, în Irak sunt în jur de 10 milioane de persoane despre care se estimează că vor avea nevoie de sprijin umanitar până la finalul acestui an.

Premierul maghiar a anunțat astăzi că, în pofida speculațiilor din ultimele zile potrivit cărora ar urma să fie ridicat un gard și la frontiera cu Slovenia, autoritățile maghiare nu intenționează să demareze o astfel de construcție.

Germania și Austria au anunțat că vor aplica strict prevederile Regulamentului Dublin, care prevăd obligativitatea înregistrării imigranților și depunerea solicitării de azil în prima țară europeană pe teritoriul căreia aceștia au ajuns. Austria a comunicat, în context, prin vocea ministrului său de Interne și că a trimis până acum aprox. 5 000 de migranți extracomunitari înapoi înspre mai multe state, printre care și România și Bulgaria.

Cinci imigranți irakieni au fost prinși astăzi de Poliția de Frontieră Calafat în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera dintre Bulgaria și România, pentru a pleca mai departe înspre țări din Europa Occidentală. În baza protocolului încheiat între autoritățile române și bulgare, imigranții urmează să fie predați Poliției de Frontieră din Bulgaria.

Refugiati - frontiera sarbo-maghiara Foto Andrei Pungovschi

Refugiati – frontiera sarbo-maghiara Foto Andrei Pungovschi

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *