Refugiați în tranzit prin Ungaria - Foto: REUTERS/Marko Djurica

Criza refugiaților în Europa (VII) – Turcia anunță că ar putea opri valul de migranți, în schimbul relaxării regimului de vize

24 septembrie 2015

Croația a interzis astăzi accesul cetățenilor sârbi pe teritoriul său, în contextul polemicilor iscate între cele două țări privind refugiații. Măsura a fost luată după ce, ieri seară, Serbia a interzis camioanelor de marfă croate să tranziteze teritoriul său.

Ungaria a anunțat că va construi un gard metalic și la frontiera sa cu Slovenia, în zona Tornyiszentmiklos-Pince, lângă autostrăzile M70 şi A5. Potrivit informațiilor furnizate de poliția maghiară, doar în cursul zilei de miercuri au pătruns pe teritoriul Ungariei 10 046 de migranți, dintre care 9 939 venind dinspre Croația.

Vicepreședintele Parlamentului ungar a opinat că frontierele Schengen se impun apărate, justificând astfel construirea de către țara sa a unor garduri la frontierele cu țările vecine (Croația, România și Slovenia) și i-a amendat pe oficialii europeni care au criticat Ungaria, cărora le-a reproșat că nu au venit cu niciun fel de soluții concrete pentru gestionarea crizei refugiaților.

În cursul serii, Ungaria a anunțat că aprobă instituirea unui culoar umanitar pe teritoriul său care să permită tranzitul autocarelor și trenurilor cu imigranți extracomunitari înspre Austria și Germania. Această zonă de tranzit începe în regiunea Letenye (la frontiera ungaro-croată).

Turcia a anunțat astăzi că ar fi de acord să păstreze pe teritoriul său refugiații, dacă UE ar relaxa regimul de vize pentru cetățenii săi. Propunerea, vehiculată până acum doar neoficial, ar fi privită însă cu scepticism de către Germania, Franța și Marea Britanie. Comisia Europeană a propus alocarea de fonduri europene în valoare de aprox. 1 miliard de euro Turciei (țară candidată la UE) ca măsură de sprijin financiar, în condițiile în care autoritățile de la Ankara au declarat că, în patru ani și jumătate, au cheltuit pentru refugiați aprox. 7,6 miliarde de dolari.

În cadrul summit-ului extraordinar de ieri de la Bruxelles dedicat crizei refugiaților (www.marianconstantinvasile.ro/criza-refugiatilor-in-europa-vi/), liderii UE au convenit și alocarea a aprox. 1 miliard de euro în plus față de sumele alocate în prezent agențiilor ONU care îi ajută pe refugiații stabiliți în țările vecine Siriei.

Ministerul Afacerilor Interne din România a solicitat administrației locale din Mangalia să identifice spații de cazare pentru aprox. 500 de refugiați, care să asigure condiții minime de igienă și acces la surse de apă.

Refugiați la granița sârbo-ungară - Foto: Gregor Mayer/DPA

Refugiați la granița sârbo-ungară – Foto: Gregor Mayer/DPA

 

Refugiați în tranzit prin Ungaria - Foto: REUTERS/Marko Djurica

Refugiați în tranzit prin Ungaria – Foto: REUTERS/Marko Djurica

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *