Criza imigranților - Foto: Reuters/O.Orsal

Criza refugiaților în Europa (VI) – Președintele Consiliului European apreciază că, în perspectivă, milioane de potențiali refugiați ar putea lua calea Europei

23 septembrie 2015

La Bruxelles a avut loc astăzi, cu participarea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, o sesiune extraordinară a Consiliului Europei, în cadrul căreia s-a dezbătut, printre altele, și tema cotelor de refugiați, asupra repartiției cărora s-a decis ieri, în Consiliul JAI (http://www.marianconstantinvasile.ro/criza-refugiatilor-in-europa-v-croatia-a-solicitat-astazi-redirectionarea-de-migranti-catre-romania)

În debutul reuniunii, președintele Comisiei Europene Jean – Claude Juncker a anunțat că decizia privind distribuția refugiaților în baza sistemului de cote obligatorii, adoptată ieri cu votul majorității, nu poate fi revocată și că a fost informat de către premierul ceh că țara sa – care s-a opus ieri cotelor obligatorii – va implementa sistemul stabilit în cadrul Consiliului JAI.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat, în debutul sesiunii extraordinare de astăzi, că Europa trebuie să își recapete urgent controlul asupra frontierelor sale externe. Acesta a mai precizat și că milioane de potențiali refugiați ar putea încerca să se îndrepte în perspectivă către Europa, așa încât autoritățile europene trebuie să pregătească un plan concret, care să răspundă haosului din ultimele săptămâni.

Președintele american Barack Obama a adresat astăzi un apel statelor UE să accepte ceea ce acesta a desemnat a fi “partea dreaptă” de refugiați care le-a fost alocată în baza deciziei JAI.

Fostul director al CIA David Petraeus a opinat, referindu-se la actuala criză a refugiaților, că Siria este un Cernobîl geopolitic  și că președintele rus Vladimir Putin încearcă să refacă fostul imperiu sovietic.

Slovacia, una dintre țările care, alături de Ungaria, Cehia și România, s-a opus ieri adoptării sistemului cotelor obligatorii, a anunțat că va contesta decizia la Consiliul de Justiție al Uniunii Europene, premierul slovac declarând vehement că o implementare a cotelor obligatorii în țara sa nu se va întâmpla în mandatul său. 

Premierul ungar a anunțat că țara sa va susține la Bruxelles introducerea de cote de distribuire a refugiaților tuturor țărilor sigure din lume și crearea unei forțe militare care să protejeze frontierele țărilor UE confruntate cu afluxul de imigranți. În plus, Viktor Orban a anunțat că va solicita ca Grecia să predea prerogativele apărării frontierelor UE altor state europene dispuse să efectueze misiuni de patrulare și a evocat disponibilitatea Ungariei de a încheia parteneriate cu Turcia și Rusia, state despre a căror implicare în criza imigranților a apreciat că este inevitabilă. Ungaria a anunțat astăzi și că a reținut, doar în cursul zilei de marți, 5 114 imigranți pentru traversarea ilegală a frontierei, 4 823 venind dinspre frontiera cu Croația, iar alți 291 dinspre frontiera cu Serbia.

Ministrul croat de Interne a propus organizarea tranzitului refugiaților pe teritoriul european prin crearea de coridoare umanitare înspre statele de destinație.

Cancelarul german Angela Merkel a fost acuzată de premierul maghiar și de președintele croat că este responsabilă pentru evoluția crizei refugiaților și pentru haosul creat astfel în Europa.

Liderii țărilor UE au dezbătut în cadrul sesiunii extraordinare și asupra măsurilor pentru consolidarea frontierelor Uniunii Europene.

Turcia și Bulgaria au propus crearea în nordul Siriei a unei zone de securitate, pentru evitarea migrației masive.

Premierul britanic a evocat posibilitatea trierii imigranților extracomunitari și a deportării celor care vin în Europa din rațiuni economice.

 

Criza imigranților - Foto: Reuters/O.Orsal

Criza imigranților- Foto: Reuters/O.Orsal

Criza imigranților - Foto: Vuk Tesija

Criza imigranților – Foto: Vuk Tesija

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *