Refugiati - Turcia

Criza refugiaților în Europa (V) – Croația a solicitat astăzi redirecționarea de migranți către România

Criza refugiatilor

Sursa foto: Agerpres/ EPA

22 septembrie 2015

Premierul croat a solicitat astăzi Serbiei să îi direcționeze pe refugiații care ajung pe teritoriul ei înspre România și Ungaria și a apreciat că această criză trebuie rezolvată acolo unde începe: în Turcia și Grecia. Autoritățile croate au informat și că, după ridicarea gardului de sârmă de la frontiera ungaro-sârbă, în Croația au pătruns, în mai puțin de o săptămână, peste 35 000 de imigranți.

Uniunea Europeană a aprobat astăzi, în cadrul Consiliului JAI, planul de distribuire a 120 000 de refugiați în baza sistemului de cote obligatorii. România, Cehia, Ungaria și Slovacia s-au opus acestei variante, iar Finlanda s-a abținut. În baza acestei scheme, România ar urma să primească pe teritoriul său aprox. 6 350 de refugiați.

În Croația s-au înregistrat și tensiuni între forțele de ordine și imigranți, în fața unui centru pentru înregistrarea refugiaților deschis recent la Opatovac. Sub presiunea fluxului masiv de persoane care au pătruns pe teritoriul său după închiderea granițelor dintre Ungaria și Serbia, autoritățile croate depun eforturi pentru a îndeplini procedurile obligatorii vizând obligativitatea înregistrării migranților.

Acuzele reciproce de gestionare defectuoasă a crizei refugiaților între Serbia și Croația s-au accentuat. Astfel, Serbia a adresat astăzi o solicitare în termeni ultimativi reprezentanților UE, solicitându-le să reacționeze până cel târziu la ora 14.00 (15.00 – ora României) la decizia Croației de a-și închide granițele pentru vehiculele de transport mărfuri care vin dinspre Serbia, măsură referitor la care premierul sârb a acuzat că afectează grav economia Serbiei. Drept răspuns, ministrul croat de Interne a învinuit țara vecină că trimite refugiați în Croația, în loc să îi trimită înspre Ungaria, și a precizat că autoritățile croate sunt pregătite să închidă complet punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Bajakovo.

Serbia a informat și că, doar în cursul nopții trecute, au pătruns pe teritoriul său, dinspre Macedonia, pe la punctul de trecere Presevo, peste 5 000 de refugiați, fiind anticipat un aflux în creștere pentru zilele următoare.

Ungaria i-a acuzat, printr-o rezoluție adoptată azi de Parlamentul de la Budapesta, pe liderii europeni de “politici iresponsabile”, apreciind că Uniunea Europeană este răspunzătoare pentru criza refugiaților.

Slovenia a anunțat că va construi un gard metalic pe o porțiune a frontierei sale cu Croația.

Căile ferate germane au anunțat că, până în data de 4 octombrie, vor suspenda traficul feroviar pe linia Munchen-Salzburg-Viena-Budapesta.

Cehia a respins astăzi, în cadrul consiliului extraordinar JAI de la Bruxelles, planul de redistribuire a 120 000 de refugiați în spațiul comunitar propus de autoritățile europene.

Planul de redistribuire a fost receptat critic și de către Organizația Națiunilor Unite, care a apreciat măsurile propuse drept insuficiente.

Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare estimează că, în Europa, numărul de cereri de azil va ajunge în 2015 la 1 milion.

Congresul american și-a manifestat ieri vehement reticența față de decizia anunțată recent de Secretarul de Stat american John Kerry (http://www.marianconstantinvasile.ro/criza-refugiatilor-in-europa-iv) potrivit căreia SUA este dispusă să primească mai mulți refugiați pe teritoriul său. O parte dintre congresmenii americani au ridicat obiecții față de intenția Casei Albe de a primi în cursul anului viitor 85 000 de refugiați , invocând capacitatea limitată a sistemului de securitate de a depista ideologia extremistă și creșteri ale riscurilor de amenințare teroristă.

 

Refugiati - frontiera sarbo-croata - 2

Refugiați la frontiera închisă sârbo-croată, foto: Carsten Koall/ Getty Images

Refugiati - frontiera sarbo-croata - 1

Refugiati la frontiera închisă sârbo-croată , foto: Ahmed Twaij/ The Guardian

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *