Refugiati - frontiera ungaro-croata (Botovo)

Criza refugiaților în Europa (IV)

21 septembrie 2015

În Croația au avut loc înfruntări cu forțele de ordine, mai mulți imigranți din tabăra de la Tovarnik încercând să forțeze urcarea într-un tren, pentru a se deplasa spre Austria.

Oficialii de la Budapesta continuă să ia măsuri dure pentru împiedicarea pătrunderilor ilegale de imigranți. Un raport al poliției maghiare informează că, de la începutul lui 2015 până duminică dimineața, 217 382 de persoane au încercat să pătrundă ilegal pe teritoriul Ungariei, 201 335 de persoane fiind prinse la granița cu Serbia, iar 15 833 – la frontiera cu Croația.

Ministrul croat de Interne a anunțat astăzi că va solicita Greciei, în cadrul reuniunii miniștrilor de Interne din UE de mâine, să nu mai trimită imigranți din Orientul Mijlociu în restul Europei.

În cadrul reuniunii de astăzi a miniștrilor de Externe ai țărilor grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia) s-a discutat despre opțiunea acestor state de a respinge sistemul cotelor obligatorii propus de UE. Polonia a anunțat, în context, că va accepta pe teritoriul ei doar un număr simbolic de refugiați și a precizat că toate costurile aferente găzduirii acestora vor fi acoperite de Uniunea Europeană.

Președintele francez a solicitat redistribuirea imigranților între toate statele europene. Aceeași poziție este împărtășită și de comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu.

Vicecancelarul german a solicitat public SUA să își asume partea de responsabilitate pentru criza cu care se confruntă Europa. Ca răspuns la apelul reprezentantului Germaniei, secretarul de stat american John Kerry a anunțat că SUA sunt dispuse să primească până în 2017 până la 100 000 de refugiați sirieni, plafonul stabilit pentru 2015 fiind de 70 000 de persoane, iar pentru 2016 – 85 000 de persoane.

În cursul reuniunii de urgență de marți, 22 septembrie a.c. a miniștrilor de Interne din UE, a declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se speră la un acord privind distribuirea a aprox. 160 000 de migranți. Ministrul de Interne român a anunțat că va susține poziția oficială a țării noastre, potrivit căreia România poate asuma în acest moment primirea a 1 785 de refugiați, față de 6 351, propunerea avansată cel mai recent țării noastre de Comisia Europeană.

Refugiati - frontiera ungaro-croata (Botovo)

Foto: granița ungaro-croată, sursa: AFP/Getty Images/Attila Kisbenedek

Tabara de refugiati - Edirne

Foto: tabăra de refugiați Edirne (Turcia), sursa: Reuters/Alexandros Avramidis

Granita austriaca (Nickelsdorf)

Foto: granița austriacă (Nickelsdorf), sursa: Franz Perc/Demotix/Corbis

 

Criza refugiaților în Europa (III): http://www.marianconstantinvasile.ro/criza-refugiatilor-in-europa-iii

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *