Refugiati - tabara de la Edirne (Turcia)

Criza refugiaților în Europa (III)

20 septembrie 2015

Austria, pe teritoriul căreia au pătruns numai în cursul zilei de sâmbătă peste 13  000 de refugiați dinspre Ungaria și Slovenia, a început să oprească imigranții la graniță, semnalând țările vecine asupra unor încălcări ale regulamentului de la Dublin. Ministrul austriac de Interne i-a îndemnat pe migranți să solicite azil și în țările balcanice. 

La granița sloveno-croată, în cursul dimineții de duminică așteptau să intre în Slovenia aprox. 700 de migranți. Autoritățile slovene au anunțat că în decursul ultimelor 24 de ore alte aprox. 2 000 de persoane au pătruns pe teritoriul sloven, dintre care mai bine de jumătate au plecat imediat mai departe, spre destinațiile finale: Austria și Germania.

În Croația, unde după închiderea în 15 septembrie a granițelor Ungariei cu Serbia au pătruns peste 21 000 de persoane,  numărul refugiaților a crescut cu alți 2 000 la finalul săptămânii, în condițiile în care capacitatea taberei de refugiați de la Tovarnik este de aprox. 5 000 de persoane.

Premierul turc a anunțat disponibilitatea țării sale de a-i transporta pe imigranții sirieni din tabăra de la Edirne (http://www.marianconstantinvasile.ro/criza-refugiatilor-in-europa-ii) în țările europene care anunță că își asumă primirea lor, precizând și că, cel puțin până în acest moment, niciunul dintre statele vizate ca destinație finală de refugiați nu a avansat un răspuns favorabil.

Oficialii europeni au anunțat că analizează și dezbat măsuri alternative, pe lângă cea de impunere a unor cote obligatorii.  Propunerea ministrului german de Interne vizează plafonarea numărului de refugiați pe care Europa îi poate primi și trimiterea solicitanților de azil suplimentari într-o țară sigură din regiunea de origine a acestora. Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn a propus ca refugiații din calea războiului din Siria să se stabilească în țările din vecinătate, care ar urma să primească sprijin financiar din partea UE. În cazul Turciei, propunerea avansată de Johannes Hahn vizează acordarea sumei de un miliard de euro.

Cancelarul austriac și vicecancelarul german au solicitat întrunirea unei reuniuni de urgență a țărilor din grupul G7 și a unor state arabe, pentru a se conveni asupra suplimentării cu 5 miliarde de euro a ajutorului internațional al Națiunilor Unite pentru îmbunătățirea situației în taberele de refugiați din Libia și Iordania.

Un raport recent al Eurostat estimează că numai în acest an au ajuns în Europa aprox. 500 000 de refugiați, dintre care peste 150 000 numai în cursul lunii august și peste 210 000 în lunile aprilie, mai și iunie. Alți aprox. 3 000 de oameni au murit pe mare, în ambarcațiuni improvizate, închiriate în marea lor majoritate de la traficanții de persoane. Dintre imigranții care solicită azil în Europa doar 44 000 fug din calea războiului din Siria (adică unul din cinci solicitanți de azil). Ceilalți imigranți sunt originari din țări precum Afghanistan, Pakistan, Irak, nordul Africii sau Albania.

Refugiati - tabara de la Edirne (Turcia)Refugiati - Turcia

Foto: refugiați din tabăra de la Edirne (Turcia), sursa: EFE/EPA/Tolga Bozoglu

În județul Timiș au fost montate în cursul zilei de astăzi corturi în localitățile de frontieră Lunga și Stamora Moravița, fiind efectuate pregătiri în acest sens și la Beba Veche.

Corturi - Lunga

Foto: comuna Lunga (județul Timiș), sursa: Digi24 TV

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *