Refugiati - frontiera sloveno-croata

Criza refugiaților în Europa (II)

19 septembrie 2015

Autoritățile din Ungaria, Croația și Slovenia s-au confruntat în ultimele zile cu situații dificile în contextul evoluțiilor crizei imigranților. Există, de asemenea, informații recente potrivit cărora sute de migranți dintr-o tabără din zona Edirne (Turcia), împiedicați de forțele de ordine turce să plece înspre Grecia, s-au deplasat astăzi în direcția frontierei bulgare, fac posibilă ipoteza ca, în următoarele zile, autoritățile din România să se confrunte cu o creștere a presiunii valului migraționist la frontierele țării noastre.
Situația a cunoscut tensionări recente în toată Europa, țările care se confruntă deja cu valurile de imigranți fiind foarte serios puse la încercare, din pricina unor înfruntări survenite între refugiați și forțele de ordine și a apariției unor disensiuni diplomatice.
Astfel, oficialii maghiari i-au acuzat pe omologii croați de gestionare defectuoasă a situației și de favorizare, din cauza ineficienței în înregistrarea migranților, a unor pătrunderi ilegale pe teritoriul UE. Ungaria, care a evocat azi posibilitatea mobilizării rezerviștilor voluntari, a amenințat chiar și cu o viitoare blocare a aderării Croației la spațiul Schengen, în situația în care autoritățile croate nu își îndeplinesc corect obligațiile.
De cealaltă parte, izolată de Ungaria printr-un gard de sârmă ghimpată lung de aprox. 41 de kilometri, Croația a anunțat că și-a atins deja capacitățile de a oferi refugiu, după ce pe teritoriul său au pătruns, de miercuri până azi la prânz, peste 20 000 de imigranți. Un tren cu refugiați, însoțit de polițiști croați, a fost oprit de autoritățile maghiare la graniță, refuzându-i-se accesul pe teritoriul Ungariei.
În Slovenia au fost instituite restricții ale traficului feroviar dinspre Croația, iar în cursul nopții trecute s-a intervenit cu spray paralizant și gaze lacrimogene împotriva unor imigranți care au încercat să forțeze pătrunderea ilegală pe teritoriul sloven.
Poliția austriacă a anunțat că pe teritoriul Austriei au pătruns doar astăzi aproape 7 000 de refugiați.
Pe fondul tuturor acestor evoluții, apreciez că exercițiul efectuat astăzi de către reprezentanții MAI în județul Timiș, la granița cu Serbia, este o măsură salutară, acesta fiind menit, potrivit informațiilor oficiale transmise de MAI, să testeze capacitatea operațională de răspuns a autorităților române. Oficialii MAI au mai informat și că în localitățile de frontieră au fost dislocate forțe și mijloace logistice suplimentare.
Măsurile concrete care trebuie întreprinse la nivel local și județean în contextul acestei situații dificile au reprezentat o problemă care m-a preocupat și a cărei evoluție, în planul multiplelor sale implicații, o voi urmări în mod constant și de acum încolo.

Refugiati - frontiera sloveno-croata

Foto: granița sloveno-croată, sursa: Reuters / Srdjan Zivulovic.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *