Participare la conferința organizată de Ziarul Financiar: ”Piața asigurărilor în Banat. Cum pot contribui asigurările la dezvoltarea afacerilor locale?”, 29 martie 2016
În discursul pe care l-am susținut astăzi în cadrul conferinței organizate de Ziarul Financiar, la care a participat și domnul Mișu Negrițoiu – președintele Autorității de Supraveghere Financiară, am evocat în primul rând performanța județului Timiș și a municipiului Timișoara în ceea ce privește dezvoltarea economică, Timișoara obținând pentru al doilea an consecutiv titlul de ”Cel mai bun oraș pentru afaceri din România” din partea renumitei reviste Forbes.
Am subliniat totodată și faptul că noi, timișenii, ne dorim să depășim aceste performanțe, să creăm o metropolă europeană în triunghiul București – Belgrad – Budapesta și să ne dezvoltăm pe axa Arad – Timișoara – Lugoj, având în vedere că Timișoara are anumite probleme de conectivitate în acest moment.
Piața concurențială este globală, iar noi intenționăm, de asemenea, să internaționalizăm afacerile locale, de aceea situația este cu totul alta față de acum 15-20 de ani.
Bineînțeles, firmele trebuie să lucreze în baza unui plan de afaceri, însă de multe ori nu fac acest lucru, situație care generează o presiune crescută asupra asiguratorilor de afaceri. În acest plan de afaceri este absolut necesar să fie luat în considerare contextul administrativ, politic, tehnologic și de piață concurențială, de exemplu pentru piață nouă sau supraspecializată, Timișoara având, în opinia mea, anumite amenințări din acest punct de vedere, al supraspecializării, putând să apară însă anumite oportunități pentru afaceri noi.
Rolul administrației publice în ceea ce privește dezvoltarea economică generală și mediul de afaceri este acela de a oferi informațiile necesare, de a practica un dialog instituțional eficace, de a crea un cadru propice dezvoltării (ex. parcuri industriale, incubatoare), stabil (ex. taxe locale) și favorabil (ex. scheme de ajutor de stat).
Rolul asiguratorilor de afaceri este, printre altele, acela de a colecta creanțele firmelor-client și de a plăti despăgubirile.
Având în vedere provocările legate de business, spre exemplu cele ce țin de forța de muncă și rata foarte mică a șomajului, care îi pun în dificultate pe investitorii noi și pe cei care doresc să se extindă, am avut inițiativa creării Consiliului Consultativ Economic al Timișoarei. Acest organism important reunește peste 100 de entități reprezentative în domeniu și adresează problemele și oportunitățile principale, cu măsuri și inițiative concrete: brand economic municipal, centru de excelență și susținere a afacerilor, fond public de investiții, centru pentru monitorizarea dinamicii forței de muncă ș.a.m.d.
Demn de luat în seamă este, de asemenea, faptul că au apărut noi entități în mediul de afaceri, care trebuie luate în considerare de către toți actorii, inclusiv de asiguratori. Am în vedere aici cele 6 clustere care există deocamdată în județul Timiș și care totalizează un număr însemnat de firme private, instituții publice, universități și ONG-uri, care lucrează după o schemă matriceală care schimbă anumite paradigme de funcționare în piață.
În ceea ce privește cota mică de piață a asigurărilor de afaceri în regiunea Banat, aceasta se datorează mai multor factori ce trebuie analizați cu atenție. Este vorba de riscuri mai mici, inteligență emoțională mai mare, oferte neprietenoase sau lipsă de cunoaștere? Oricum ar fi, produsele și instrumentele cu care lucrează asiguratorii de afaceri e nevoie să se adreseze în primul rând necesităților reale și să fie inovatoare.
Ca ultim aspect pe care l-am reliefat în discursul susținut, am subliniat că este necesară schimbarea atitudinii față de eșec în România, după modelul unor țări mai experimentate și care oferă șanse mai mari unor firme care au eșuat în primă fază, pornind de la premisa că au învățat din acea experiență.
În plus, consider că noi, cu toții, trebuie să contribuim la creșterea calității vieții urbei noastre, pe principiul ”shared innovation”, care se practică tot mai mult la nivelul Uniunii Europene pentru a stimula dezvoltarea generală.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!