Condiții mai bune pentru 100 de persoane cu dizabilități din Lugoj. Centru extins si modernizat, case familiale construite

Centrul de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități din Lugoj va oferi, în sfârșit, condiții moderne. Am reușit împreună cu echipa de implementare a CJT, prin eforturi deloc ușoare, să deblocăm proiectul ce viza reabilitarea și modernizarea clădirii, dar și construirea a două noi locuințe de tip familial, de care vor urma să beneficieze alte 20 de persoane.

Relansarea investiției mai sus menționate, alături de alte două – cea de construire a două case de tip familial la Găvojdia și cea de construire al centrului DGASPC de la Periam – este încă una dintre reușitele de care eu și Serviciul Managementul Proiectelor din CJT suntem mândri în acest mandat. Nu a fost deloc ușor

Am moștenit proiectul de la administrația anterioară, iar relația cu firma constructoare a fost una conflictuală de la bun început. După luni de zile de negocieri și notificări scrise, s-a ajuns la rezilierea contractului în anul 2021, apoi în instanța de judecată. A fost o situație neclară la vremea respectivă pentru că a trebuit să definim în C

 

JT procedura pentru tratarea proiectului după rezilierea contractului. Nu există experiență în acest sens, la momentul acela. 

A fost nevoie apoi de actualizarea proiectului tehnic conform expertizei, inclusiv remedierea deficiențelor de proiectare și stabilirea restului de executat, iar mai apoi de organizarea unei proceduri de achiziție lucrări. Toate acestea au implicat eforturi semnificative, ce au durat. Am relansat în final proiectul în plină criză financiară, dar și socială căci lucrările s-au făcut în condiții de presiune maximă din partea Guvernului care tocmai emisese o ordonanță de urgență care dispunea tăierea graduală a finanțărilor de la bugetul de stat pentru centrele sociale neconforme. Mai mult decât atât, atenția crescuse după toate problemele de la nivel național în anul 2023 ce țineau de condițiile problematice din centrele DGASPC din țară.

Bineînțeles, problemele în teren au apărut, însă au fost depășite cu succes și ele. De exemplu, una dintre provocările pe perioada noului șantier a fost identificarea a unei soluții pentru remedierea unei probleme serioase de proiectare depistate la nivelul acoperișului centrului de zi. Această chestiune necesita o soluționare în conformitate cu dispozițiile contractuale, iar găsirea acesteia nu a fost tocmai ușoară. 

În perioada de dinaintea retragerii atribuțiilor mele privind gestionarea proiectelor cu fonduri nerambursabile – în luna mai 2023, am vizitat șantierele proiectelor DGASPC de la Lugoj si Gavojdia și am constatat și în teren că lucrurile decurg calitativ și conform graficului, exceptând provocările de rigoare, pe care echipele pe care le-am coordonat le rezolvau prompt și competent. 

Practic, proiectul prevede reabilitarea, extinderea, echiparea și dotarea complexului de clădiri din cadrul DGASPC Lugoj la standarde moderne. Aici își desfășoară activitatea centrul de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități. Se vizează inclusiv amenajarea a unui bazin de apă pentru terapie de specialitate. În plus, se va realiza și construirea de la zero a 2 case de tip familial pentru un număr de 20 de beneficiari. De serviciile centrului de zi vor beneficia atât cei 20 beneficiari ai caselor de tip familial, cât și un număr de 80 de beneficiari din municipiul Lugoj.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12,6 milioane de lei, din care aproape 0.9 milioane lei prin DGASPC Timiș, subordonată a CJT. Finanțarea nerambursabilă este de aproape 4 milioane de lei din Programul Operațional Regional 2014-2020 și de la bugetul de stat.  

Inițiativa prevede inclusiv activități de integrare pe piața muncii a grupurilor vulnerabile, prin organizarea de evenimente și training-uri sau oferirea de consiliere persoane cu dizabilități.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *