CJ Timiș nu mai are voie să conducă cluburile sportive pe care le finanțează

Sursa: www.tion.ro

Publicat: 7 mai 2015

Autor: Adrian Panduru

Consilierii judeţeni din Timiş vor trebui să găsească o altă modalitate pentru a finanţa structurile sportive unde sunt asociaţi. Conform unor prevederi de la nivel central, Consiliul Judeţean Timiş, sau oricare unitate administrativă locală, nu mai poate fi membru asociat într-o structură sportivă.

„Suntem în curs de clarificare cu ministerele relevante de la Bucureşti a noilor reglementări în domeniu – Consiliul Judeţean Timiş nu mai poate să fie membru asociat al unor cluburi sportive, ceea ce înseamnă că va trebui să ieşim din cele cinci asociaţii din care facem parte – ACS Poli Timişoara, BC Timişoara, CSU Handbal, RCM Rugby Timişoara şi Asociaţia de Canotaj, urmând să găsim noi forme în acord cu noile reglementări legale de susţinere a acestor sporturi cu impact”, spune vicepreşedintele CJ Timiş Marian Constantin Vasile.

Aceste schimbări vor fi implementate foarte curând şi afectează deja anumite decizii în stand by care privesc investiţiile conexe.

„Una dintre aceste investiţii este în Stadionul Dan Păltinişanu, pentru care dorim şi definirea clară a unui regulament de organizare şi funcţionare”, a precizat vicepreşedintele CJ Timiş.

Reprezentanţii Consiliului Județean Timiş au trimis două adrese către Ministerul Finanţelor şi către Ministerul Tineretului şi Sportului, dar până în momentul de față nu au primit niciun răspuns, deşi adresele au fost înaintate cu o lună în urmă. Ministerul Finanţelor Publice deja a redirecţionat cererea CJ Timiş către Ministerul Tineretului şi Sportului.

„Le solicităm lămuriri – dacă mai avem voie să ne asociem şi posibilităţile în special de finanţare a activităţilor sportive, pentru că la momentul de faţă Consiliul Judeţean Timiş susţine activitatea a mai mult de 20 de asociaţii şi cluburi sportive. Probabil vom ieşi din cele cinci asociaţii sportive şi vom găsi modalităţi legale de a deconta la modul foarte transparent cheltuielile eligibile într-o cotă parte, în funcţie de bugetul CJ Timiş”, explică Marian Constantin Vasile.

Conform Hotărârii de consiliu judeţean din 28.01.2015, „în contul ACS Poli Timişoara se alocă suma de 2.000.000 lei, pentru a fi utilizată potrivit hotărârilor Adunării generale şi deciziilor Consiliului director ale ACS Poli Timişoara şi în conformitate cu scopul şi obiectivele acesteia şi reglementările legale în vigoare, în contul Asociaţiei ,,Baschet Club Timişoara” se aloca suma de 900.000 lei; în contul Clubului Sportiv ,,Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara’’, se alocă suma de 950.000 lei, în contul Asociaţiei Sportive Clubul de Handbal Politehnica Timişoara se alocă suma de 600.000 lei; în contul Asociaţiei Judeţeană de Canotaj Timiş se alocă suma de 100.000 lei”.

Consiliul Judeţean Timiş este vizat şi într-o anchetă DNA pentru alocarea ilegală de sume de bani cluburilor sportive, mai exact către FC Poli Timişoara. Reprezentanții Curții de Conturi, cât și procurorii DNA au stabilit că finanțarea echipei Politehnica Timișoara din fonduri publice, atât din bugetul Primăriei Timișoara, cât și din cel al Consiliului Județean Timiș, s-a făcut ilegal, în perioada în care această echipă era patronată de Marian Iancu.

Prejudiciul stabilit de anchetatori se ridică la peste 2 milioane de euro. Consilierii judeţeni din Timiş chiar au discutat la precedenta şedinţă de plen posibilitatea angajării unui avocat pentru a-i apăra în acest proces.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *