Ce fonduri europene mai atrage suplimentar CJT? Mai multe proiecte sunt depuse sau în pregătire

Timp de doi ani și jumătate am lucrat foarte bine alături de colegii Serviciului Managementul Proiectelor din cadrul Consiliului Județean. E o echipă de adevărați profesioniști, cu care am crescut împreună și tot împreună am reușit să obținem o multitudine de finanțări nerambursabile, pentru proiecte atât de importante pentru județul Timiș. Mă bucur ca am avut șansa să coordonez această structură și sunt convins că, împreună, am făcut o treabă bună. Dovadă stă și premiul de excelență al Consiliului Europei obținut de CJT, care s-a bazat inclusiv pe atragerea în acest mandat a peste 1 miliard de lei.

Suplimentar banilor deja obținuți în cursul anilor 2021-2023, peste 1 miliard de lei, după predarea ștafetei de coordonare a Serviciului Managementul Proiectelor (i.e. 10 mai 2023), au mai fost și vor mai fi accesate fonduri și pentru alte proiecte de interes, pe care le-am pregătit și/sau depus împreună cu colegii. Vorbim despre inițiative care vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului Timiș și care țintesc la un viitor verde, un viitor sustenabil și inteligent.

În cadrul unui nou proiect realizat împreună cu partenerii din Serbia, se vor crea noi condiții pentru dezvoltarea traseului EuroVelo 13 prin regiunea de frontieră sârbo-română pentru a deveni o ofertă competitivă pentru turismul cu bicicleta. Vorbim de noi piste cicloturistice care vor beneficia de locuri de odihnă pentru bicicliști și pe care se vor monta contorizatoare în anumite puncte cheie ale traseului. Practic, acest proiect vizează dezvoltarea a cinci noi circuite pentru bicicliști pe lângă EV13 – ca o extensie a rețelei Tour de Banat, implementat în urmă cu câțiva ani. Valoarea totală a acestui proiect va fi de aproximativ 500.000 de euro, cea mai mare parte bani nerambursabili.

O altă inițiativă importantă ce ar urma să primească finanțare europeană este tot una “verde” și tot realizată în parteneriat cu administrația sârbă. În cadrul unui proiect în valoare de pe peste 1.6 milioane de euro se va introduce o abordare inovatoare a gestionării situațiilor de urgență și a protecției populației în fața diferitelor riscuri și amenințări. Se vor achiziționa echipamente IT&C de ultimă generație pentru utilizarea tehnologiilor moderne pentru a anticipa, preveni și gestiona situațiile critice. De asemenea se va achiziționa o autospecială de prim ajutor și se vor realiza materiale video și audio pentru informarea populației. În acest proiect, partener va fi și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă Timiş (ADIVEST), în cadrul căreia Consiliul Judeţean Timiş este membru asociat, fondator.

Tot la inițiative “verzi”, prin care se susține mediul înconjurător, intră și un proiect pregătit pentru finanțare ce implică implementarea unor soluții pentru contracararea poluării aerului, inclusiv folosind drone. Vorbim despre un proiect în valoare de 3,5 milioane lei pentru și la care CJT va lucra împreuna cu Universitatea Politehnică Timișoara. 

O altă direcție pe care au fost realizate proiecte în vederea obținerii de finanțări este educația. CJT va achiziționa mobilier și echipamente IT pentru dotarea laboratoarelor a 24 de unități de învățământ din Timiș. 17,3 milioane de lei nerambursabili au fost deja contractați prin programul PNRR în acest sens. De asemenea, o investiție majoră se va face prin construirea unui sediu nou pentru Centrul Școlar “Dumitru Ciumăgeanu”. Copii cu nevoi speciale ce beneficiază la ora actuală de serviciile acestui centru vor avea parte în următorii ani de un centru nou la standarde europene. Proiectul va fi finanțat cel mai probabil tot din bani europeni, tot prin PNRR, alternativa fiind PRV 2021-2027. 

Acestea sunt doar câteva dintre inițiativele depuse sau lăsate în pregătire, la care am lucrat alături de structura Serviciului Managementul Proiectelor din cadrul CJT. Sunt convins că cea mai mare parte a acestor inițiative vor fi fructificate. Am lăsat în urmă o echipă competentă, muncitoare și dedicată și sunt convins că vor duce mai departe aceste practici ce urmăresc doar interesul cetățeanului.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *