Sedinta de Birou Executiv, Strasbourg, 2014 1

Ședință a Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene, februarie 2014

La începutul anului 2014, am participat la Strasbourg la ședința Biroului Executiv al Adunării Regiunilor Europene (ARE), în cadrul căreia au fost discutate mai multe propuneri de proiecte ale ARE, inclusiv unele inițiate de către Comisia (1) Economică și de Dezvoltare Regională, al cărei președinte sunt.

Printre acestea s-a numărat și un proiect inclus în programul platformă cu care am candidat în alegerile interne din cadrul ARE în anul 2013, referitor la identificarea și dezvoltarea atuurilor regiunilor UE şi non-UE.

În acest sens urmează să fie lansată o platformă inteligentă regională, împreună cu alte instituţii europene. Obiectivul presupune realizarea, într-o primă etapă, a unui studiu comparativ (benchmark), prin utilizarea unui indicator evoluat de măsurare a dezvoltării regiunilor creat de ARE, numit Ideal Index, care include PIB-ul, calitatea vieţii şi alţi indicatori statistici.

Întrucât sectorul IMM-urilor este unul esențial pentru economia tuturor regiunilor, am convenit că ARE va dezvolta, în cadrul Comisiei 1, și o platformă intitulată „O sută de IMM-uri dinamice din Europa”, prin intermediul căreia ARE va promova IMM-urile, în conformitate cu codul etic propriu, prin mijloace diverse, de la publicarea în cataloagele proprii până la accesarea infrastructurii online pe care Adunarea Regiunilor Europene o va crea.

Un alt subiect de pe agenda acestei ședințe a Biroului Executiv al ARE a fost legat de viitoarea noastră participare la Summit-ul European de Afaceri 2014, la Bruxelles, în intervalul 14-15 mai. Pentru acest eveniment, la care se estimează o prezență de peste 1.500 de participanţi din 60 de ţări şi comisari europeni, Comisia 1 pregătește organizarea unui workshop, la care va participa comisarul european pentru politici regionale, domnul Johannes Hahn.

Au fost luate în discuție și preparativele întreprinse de ARE în vederea participării la Pactul de la Istanbul, acțiune stabilită pentru luna mai 2014, care urmărește promovarea regiunilor membre ARE în rândul celor mai puternice regiuni ale Europei care nu sunt membre ale organizației noastre, în vederea cooptării lor în ARE.

Ambele evenimente aflate pe agenda ARE în luna mai 2014 – Summit-ul European de Afaceri 2014 și Pactul de la Istanbul – asigură regiunilor și implicit județului Timiș vizibilitate, reprezentând, în acest sens, o oportunitate majoră de promovare.

În cadrul acestei şedinţe a Biroului Executiv au mai fost dezbătute și alte teme privind modalităţile inovatoare de lucru în cadrul aparatului executiv și în demersurile generale ale ARE, precum și bugetul pentru anul în curs.

Strasbourg, 03 februarie 2014

Sedinta de Birou Executiv, Strasbourg, 2014 3 Sedinta de Birou Executiv, Strasbourg, 2014 2 Sedinta de Birou Executiv, Strasbourg, 2014 1

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *