RALUCA TURCAN: SUSȚINEȚI PROGRAMUL ȘCOALA DUPĂ ȘCOALA PENTRU TOȚI ELEVII DE PANA IN CLASA A IV-A!

Susțineți programul școala după școala pentru toți elevii de pana in clasa a IV-a!
Statul finanţează, conform LEN, programul „Şcoala după Şcoală” pentru elevii de până în clasa a IV-a – însă statul nu a pus în practică această măsură.
Aceasta este cea mai eficientă strategie pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii. România se situează pe locul 4 în UE la rata părăsirii timpurii a şcolii, fiind vorba de 17%, în condiţiile în care ţinta pentru 2020 conform Strategiei Europa 2020 este de 10%.
Institutul Naţional de Statistică (INS) arată faptul că gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară la începutul anului şcolar 2014-2015 a fost de 73,4%. Adică, 27% dintre copiii care ar trebui să frecventeze şcoala nu sunt cuprinşi în sistem! Din cifrele INS rezultă că aproximativ 700.000 de copii nu merg la şcoală.
Prin inițiativa legislativă depusă, propunem emiterea unor tichete de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru copiii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul “şcoală după şcoală”.
1. Măsura vine în sprijinul părinţilor şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă.
2. Acest demers este o investiţie în viitorul copilului. Tichetul reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor.
3. Prin această măsură se încurajează dezvoltarea serviciilor de tip “Şcoală după Şcoală” de care vor beneficia elevii şi părinţii, dar şi sistemul educaţional per ansamblu, prin îmbunătăţirea rezultatelor elevilor şi reducerea abandonului şcolar.
4. În plus, implementarea acestui program reprezintă o formă de suplimentare a veniturilor cadrelor didactice care vor preda la clasele de after-school.
Dacă sunt aproximativ 150.000 de copii/an, înmulțim cu 5 (clasa zero+4 clase) si în total este vorba de aproximativ 1,8 mlrd. lei/an. Aceasta nu este o cheltuiala, este o investiție in viitorul copiilor.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *