IOAN TĂMÂIAN: PENTRU A CÂŞTIGA VOTURI, VICTOR PONTA A GIRAT DEZASTRUL DE PE SECTORUL CUNŢA – SĂLIŞTE AL AUTOSTRĂZII ORĂŞTIE-SIBIU

Foarte multă lume l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a pus interesul personal înaintea interesului public. În general – indiferent despre ce demnitar este vorba – prioritatea interesului personal generează efecte negative, mai mult sau mai puţin evidente.

 

Suntem însă în aceste zile în faţa unei situaţii extrem de grave care s-ar putea solda chiar şi cu pierderi de vieţi omeneşti. Este vorba de gravele defecţiuni de construcţie de pe tronsonul de autostradă Cunţa – Sălişte, tronson inaugurat forţat, pentru a încununa campania electorală pentru prezidenţiale a premierului Victor Ponta.

 

Foarte mulţi specialişti au atras atenţia încă din vara anului 2014 că vor fi probleme majore pe respectivul tronson, din cauza instabilităţii unor porţiuni de relief. Inclusiv constructorul a solicitat modificări în privinţa lucrărilor, dar aceste modificări majore nu ar mai fi permis inaugurarea electorală.

 

De altfel, direct şi indirect, premierul Victor Ponta a pus presiune pe constructor: „Am discutat şi cu reprezentanţii firmei şi cu reprezentanţii CNADNR şi mi-au confirmat faptul că, de data aceasta, se vor ţine de termen iar pe 15 noiembrie se va circula neîntrerupt între Sibiu şi Deva” (17 septembrie 2014); „Dacă autostrada Sibiu – Deva nu e gata în 15 noiembrie, constructorul nu-şi ia banii” (4 octombrie 2014).

 

În principiu, este corect ca un constructor să respecte termenele şi să suporte sancţiuni dacă se află în întârziere. Dar când sunt probleme grave legate de relief, când aceste aspecte sunt cunoscute pentru că au existat avertizări, atunci stabilirea termenelor în funcţie de anumite evenimente sau de date electorale care să favorizeze pe cineva, interesul personal se află la graniţă cu penalul.

 

Sunt convins că premierul Victor Ponta a ştiut despre ce este vorba, de iminentele pericole ce planau în zona localităţii Aciliu. Este poate şi motivul pentru care pe 14 noiembrie 2014, la inaugurare, Victor Ponta doar a trecut prin zonă, dar nu a mai participat la ceremonii. Este poate şi motivul pentru care după apariţia fisurilor, a alunecărilor de teren, după apariţia în presă a dezvăluirilor privind erorile în lanţ legate de construirea respectivului tronson, după dezvăluirile elementelor de natură penală legată de respectiva lucrare, Victor Ponta nu a făcut niciun comentariu. Foarte grav este faptul că după ce specialişti în domeniu au cerut ferm, zilele trecute, închiderea circulaţiei pe respectivul tronson, pentru a se evita accidente grave, atât premierul Victor Ponta cât şi ministrul de resort au adoptat politica struţului.

 

Pe 11 iulie a.c., aflându-se la Nădlac, tot la inaugurarea unui mini-tronson de autostradă, în discursul electoral rostit în faţa camerelor de luat vederi, Victor Ponta a spus: „Vreau să rămânem, acest guvern, nu doar cu faptul că am dat pensii, salarii”. Nu, domnule Ponta, pensiile şi salariile nu sunt date de guvernul dumneavoastră. Pensiile sunt un drept constituţional, salariile la fel. „În sfârşit, după 25 de ani, se fac lucruri concrete pentru infrastructură iar anul viitor, din Ungaria până dincolo de Sibiu se va merge pe autostradă” – această declaraţie a premierului mă îngrijorează deoarece peste un an vom avea din nou alegeri, şi vom avea din nou inaugurări electorale.

 

Acest dezastru întâmplat pe sectorul de autostradă Orăştie-Sibiu reprezintă încă un motiv pentru care Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia imediat. Ponta face rău României prin faptul că ține cu dinții de funcția de premier şi fiecare zi a actului său de guvernare vulnerabilizează ţara noastră.

 

 

 

Ioan Tămâian

Deputat PNL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *