Ca urmare a rezultatelor alegerilor organizate în 16 noiembrie în România, aş dori să îl felicit pe domnul Marian Constantin Vasile pentru rezultatele impresionante obţinute în urma unei campanii politice de succes. De la începutul participării sale în cadrul Adunării Regiunilor Europene (ARE), cea mai mare reţea independentă de regiuni din întreaga Europă, domnul Vasile s-a implicat cu dedicare, entuziasm şi profesionalism. Aceste calităţi au contribuit, fără îndoială, la alegerea sa pentru Preşedinte al Comisiei pentru Economie şi Dezvoltare Regională a ARE în primăvara anului 2013, una din principalele organisme politice din cadrul Adunării.

În timpul celor aproape doi ani de mandat ca Preşedinte al Comisiei pentru Economie şi Dezvoltare Regională din cadrul ARE, domnul Vasile s-a străduit să implementeze o conducere puternică şi schimbări concrete pentru a încuraja participarea membrilor şi schimbul de cunoştinţe şi bune practici .

Profund implicat în susţinerea regiunilor pentru a face faţă efectelor crizei economice, domnul Vasile a pledat pentru crearea unui nou grup de lucru ARE pe investiţii, afaceri şi IMM-uri. În plus, el a lucrat din greu pentru a consolida legătura dintre autorităţile regionale şi ţesutul economic de bază al regiunii, IMM-urile.

Prin contribuţia acestor activităţi, ARE a devenit primul partener regional oficial al Summit-ului European de Afaceri de la Bruxelles. ARE şi delegaţia acesteia cu cei 60 de aleşi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din 20 de regiuni s-au bucurat de participarea la acest eveniment de înalt nivel prin accentuarea importanţei regiunilor în declanşarea dezvoltării economice. Sub conducerea domnului Vasile, ARE a renunţat la poziţia nepotrivită a comisiei centrată pe antreprenoriat.

Într-adevăr, de-a lungul anului, ARE a fost în fruntea luptelor cheie pentru membrii săi, însoţind, de exemplu, regiunile din Ucraina pentru a le ajuta în a păşi pe drumul păcii şi democraţiei printr-o mai bună descentralizare după revoluţie. ARE a participat la Summit-ul Climatic ONU din New York şi la Summit-ul Climatic R20 de la Paris pentru a evidenţia rolul membrilor săi în combaterea schimbărilor climatice, astfel încât să se construiască recunoaşterea internaţională a regiunilor în vederea conferinţei climatice de la Paris din 2015 (COP21). Regiunile sunt, acum mai mult ca niciodată, considerate global un actor cheie pentru schimbare fie de pildă, in domeniul schimbării climatice, inovaţie, politici culturale, antreprenoriat sau sănătate. ARE este satisfăcut că a contribuit la această recunoaştere, mulţumită activităţilor sale. În următoarele luni şi ani, cu o nouă Comisie Europeană şi noi membrii din Parlamentul European, ARE trebuie să joace un rol important pentru a face auzită vocea regiunilor la nivel european, Din acest motiv, sunt mândru să am alături politicieni regionali puternici, devotaţi precum domnul Vasile şi sper că vom continua cooperarea noastră productivă pe viitor.

Hande Özsan Bozatli

Preşedinte ARE