Gropile de pe drumurile din Timis, astupate cu banii pusi deoparte de CJT pentru proiectele esuate

Sursa text + foto: http://www.tion.ro/gropile-de-pe-drumurile-din-timis-astupate-cu-banii-pusi-deoparte-de-cjt-pentru-proiectele-esuate/1610688

Publicat: 25 ianuarie 2016

Autor: Adrian Panduru

Grupul de consilieri PNL nu a fost de acord ca banii de pe proiecte europene nerealizate ale Consiliului Județean Timiș să fie mutați la drumuri, ci au cerut ca aceștia să rămână în „tolba” liniei de credit pentru viitoarele proiecte europene. Fără succes însă. Proiectul a trecut. S-a decis ca banii de la proiectele europene nerealizate să fie alocați reparațiilor de drumuri. Banii sunt din creditul de 200 milioane de lei contractat de CJ Timiș în anul 2014.

Suma care va fi mutată de la proiecte europene la drumuri este de 75.400.000 lei. Proiectele de la care se iau bani și se dau la drumuri sunt: Parcul Tehnologic pentru Energie Alternativă (29.900.000 lei) și Modernizare Ambulator de Specialitate S.C.J.U.T (45.500.000 lei). Parcul Tehnologic pentru Energie Alternativă de la Covaci a fost abandonat, în locul său urmând să se facă, cel mai probabil, un centru pentru carne și legume-fructe, care, se pare, va avea și… panouri solare pe clădiri, cu mențiunea că un astfel de parc tehnologic de energie alternativă înseamnă mai mult decât panouri solare.

În ceea ce privește cel de-al doilea proiect, al Spitalului Județean Timișoara, aici suma de 10 milioane de lei din finanțare europeană pentru achiziția de echipament medical nu a fost cheltuită pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație. A fost realizată însă reabilitarea ambulatoriului cu circa un milion de euro. Banii aceștia, care erau din creditul contractat de administrația județeană, conform proiectului, își vor schimba destinația și vor merge spre drumurile județene, sumele fiind din creditul luat de CJ Timiș în 2014.

Liderul grupului de consilieri PNL din CJ Timiș a spus că liberalii nu sunt de acord cu acest proiect, dorind ca banii pentru proiecte europene să rămână cu această destinație, iar când acestea vor fi realizate, pentru a putea fi cofinanțate.

„Poziția PNL cu privire la acest credit, care, din păcate, a fost deturnat de la destinația inițială, pentru cofinanțarea unor proiecte europene. Grupul PNL nu poate fi de acord cu prelungirea acestui credit. Urmează vremuri sumbre, se anunță chiar și o criză mondială, mai puternică decât cea anterioară. Cred că trebuie să fim chibzuiți, să nu băgăm mâna în sac mai mult decât este cazul. Acești bani ați dori să fie duși către unele obiective care nu-și au sensul. Viitorul fiind al proiectelor cu fonduri europene, noi trebuie să ne gândim la generarea unor proiecte majore pentru Timiș. Nu putem să investim bani în această direcție, care nu produce direct bani sau efecte stimulative pentru economia județului Timiș. Propunerea mea este să nu ne jucăm cu acest credit, cash flow-ul nostru este în pericol. Când vom încerca să cofinanțăm proiectele majore, nu vom putea. Grupul PNL este împotriva acestui proiect, nu credem că obiectivele propuse sunt cele prioritare, și nu credem că trebuie să cerem acest grad de îndatorare”, a spus consilierul județean PNL, Marian Constantin Vasile.

Judeţul Timiş a contractat în anul 2014 un împrumut în valoare de 200 de milioane de lei sub forma unei facilităţi de credit pentru investiţii – linie de credit – pe o perioadă de 14 ani.

Unde se duc banii de la proiectele europene nerealizate? În următoarele drumuri: DJ 588 Şemlacu Mare – Ferendia, ranforsare sistem rutier pe DJ 681 Drăgsinești – Fârdea, asfaltare DJ 693B Iohanisfeld (DN 59B) – Ivanda, asfaltare DJ 609H Babșa – Ghizela, ranforsare sistem rutier pe DJ 681 Făget – Drăgsinești, asfaltare DJ 592B Șipet – Folea, reabilitare sistem rutier pe DJ 691A Mașloc – Remetea Mică – Charlottenburg și pentru DJ 592D Hitiaș – Bacova.

În același proiect se cere și prelungirea perioadei în care se pot lua bani din credit până la finalul anului 2016. Contractul de credit încheiat cu CEC Bank îl constituie acordarea unei facilităţi de credit pentru investiţii – linie de credit – pe o perioadă de 14 ani (12 ani rambursare + 2 ani trageri), începând cu data de 5 martie 2014 și până la data de 4 martie 2028. Perioada de tragere este de doi ani, cuprinsă între 5 martie 2014 şi până la 4 martie 2016.

Drumuri judetene

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *