ESTE INCORECT CA STATELE UE SĂ NU PROCESEZE CERERILE DE AZIL

IONUȚ STROE: ESTE INCORECT CA STATELE UE SĂ NU PROCESEZE CERERILE DE AZIL PE TERITORIUL LOR. ROMÂNIA TREBUIE SĂ-ȘI RESPECTE STATUTUL DE MEMBRU RESPONSABIL AL UE

Ionuț Stroe: Este incorect ca statele UE să nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor. România trebuie să-și respecte statutul de membru responsabil al UE

Valul de refugiați pune Europa în fața unei situații ce trebuie gestionate demn și cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului, situația din Balcani fiind acum dramatică pentru acești oameni.

 

Este nedrept și incorect ca țări ale căror granițe fac parte din frontiera externă a UE, să nu proceseze cererile de azil pe teritoriul lor încălcând practic normele UE. În mod evident, trebuie recunoscute dificultățile prin care trec multe state în privința găzduirii refugiaților și în asigurarea unor condiții minime. În acest sens, Uniunea Europeană, destinația acestor imigranți, trebuie să depună mari eforturi pentru a formula și implementa o politică comună de gestionare a acestei situații.

 

Propunerile venite din partea Germaniei și a Franței de împărțire echitabilă a problemelor apărute în urma valului de refugiați sunt raționale, fiecare țară trebuie să-și asume, în funcție de posibilități, gestionarea unei părți a acestei situații. România trebuie să fie pregătită să-și respecte statutul de membru responsabil al Uniunii Europene, să fie parte a “răspunsului unificat” la nivelul UE.

 

Faptul că refugiații au ales calea Europei civilizate arată, fără echivoc, așteptările lor în privința respectării drepturilor omului, drepturi care sunt practic inexistente în țările lor de origine, acolo unde lideri politici sau organizații extremiste calcă în picioare demnitatea și chiar viața propriilor lor cetățeni.

 

În acest context, Guvernele țărilor membre ale Uniunii Europene trebuie să promoveze o abordare obiectivă asupra refugiaților, prin promovarea respectării drepturilor fundamentale, în special prin combaterea stereotipurilor negative cu privire la imigranți și să condamne exploatarea acestora chiar și în scopuri politice.

 

În joc nu este numai imaginea Europei, ci și viețile acestor oameni, în special ale femeilor și copiilor, aceaste categorii fiind cele mai vulnerabile. În acest sens, liderii politici ai Uniunii Europene trebuie să nu potențeze, ci să combată discursul extremist care nu face altceva decât să erodeze stâlpii pe care a fost construită Uniunea Europeană.

 

Valorile fundamentale ale Uniunii Europene impun în astfel de situații respectarea dreptului internațional al refugiatului care include, printre altele, asigurarea sănătății, a educației și a securității personale.

 

 

Ionuț Stroe

Purtător de cuvânt al PNL

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *