Conferinta de alegeri PNL Hunedoara, 2014 3

Alegeri interne în filiala PNL Hunedoara și anticiparea ieșirii PNL din alianța USL, februarie 2014

Un moment decisiv pentru istoria de dată recentă a PNL a fost reprezentat de alegerile interne desfășurate în filiala PNL Hunedoara, care au anticipat practic cu două zile momentul ieșirii PNL din componența Uniunii Social Liberale, din pricina tensiunilor interne din USL și a lipsei de fair-play a reprezentanților PSD.

Demersurile PSD de a-și impune în mod transparent și netransparent voința în interiorul USL au condus la aceste tensiuni și la erodarea treptată a acestei alianțe politice, PNL făcând până la acel moment concesii numeroase, candidatul PNL urmând să fie susținut în toamna 2014 în alegerile pentru președinția României, conform prevederilor protocolului național. Același protocol al alianței USL impusese deja premierul în urmă cu aproximativ doi ani, PSD beneficiind de această funcție foarte importantă în tot acest răstimp.

Atmosfera generală în care s-a desfășurat această conferință a fost marcată de anticiparea ieșirii PNL de la guvernare, solicitată conducerii partidului de către majoritatea participanților, având în vedere toate aceste cedări succesive ale PNL în fața PSD, care nu au condus, însă, la rezultate constructive.

Cu acest prilej, președintele în exercițiu al PNL și candidatul oficial al USL la președinția României, domnul Crin Antonescu, a adoptat o linie discursivă neutră, ponderată, referindu-se la obiectivele prioritare pe care PNL trebuia să și le asume în perioada imediat următoare: consolidarea statului de drept, păstrarea liniei de politică externă, economia liberă și liberală, moralitatea clasei politice și eficiența în administrația publică locală. Totodată, Crin Antonescu a insistat și pe necesitatea păstrării de către Partidul Național Liberal, în calitatea sa de partid istoric, a identității, demnității și valorilor românești tradiționale.

Chiar dacă la alegerile europarlamentare care au urmat în luna mai 2014 s-au înregistrat rezultate precare, scrutinul desfășurându-se în condiții foarte vitrege, PNL a dovedit că a avut puterea de a ieși din situația complicată în care s-a aflat și a impus, alături de Partidul Democrat Liberal cu care ulterior a fuzionat, președintele României, în persoana domnului Klaus Iohannis.

Deva, 23 februarie 2014

Conferinta de alegeri PNL Hunedoara, 2014 4 Conferinta de alegeri PNL Hunedoara, 2014 3Conferinta de alegeri PNL Hunedoara, 2014 2 Conferinta de alegeri PNL Hunedoara, 2014 1

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *