Sustinerea discursului meu din Parlamentul European cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020 între România și Uniunea Europeană, martie 2014

Discursul meu din Parlamentul European cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020 între România și Uniunea Europeană, martie 2014

În cursul lunii martie 2014 am fost prezent, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și unic expert de nivel local din România, alături de experți din alte țări importante, la audierile publice care au avut loc în Parlamentul European cu privire la Acordul de Parteneriat între România și Uniunea Europeană pentru ciclul de finanțare 2014 – 2020.

Expunerea mea a fost precedată de discursul ministrului român al Fondurilor Europene, domnul Eugen Teodorovici, care a prezentat o imagine nuanțată pozitiv a situației absorbției fondurilor europene de către România și a stadiului de creionare a draft-ului Acordului de Parteneriat de către Guvernul român. Este adevărat că România făcuse progrese de la prezentarea ultimului raport în fața Parlamentului European, însă lucrurile nu stăteau, din păcate, 100% așa cum erau ele prezentate de către oficialul român.

Pus într-o situație foarte delicată, am decis pe loc să asum prezentarea unei perspective diferite de cea a ministrului Fondurilor Europene, însă într-o manieră constructivă și diplomatică, păstrând reprezentarea pozitivă a României, dar expunându-mi totodată poziția de reprezentant al unor instituții de la nivel județean și al comunităților locale. Momentul acestei expuneri era critic, având în vedere că Acordul de Parteneriat nu fusese încă aprobat de către Comisia Europeană, existând încă timp pentru a fi operate îmbunătățiri de către Guvernul României – acum monocolor PSD, după ieșirea PNL de la guvernare, în luna februarie 2014.

Trebuie să menționez că am sintetizat și am oferit inclusiv în scris această poziție fermă, dar diplomată, elaborată în urma consultărilor personale pe care le-am întreprins împreună cu instituțiile cele mai competente în ceea ce privește implementarea proiectelor cu fonduri europene de la nivelul județului Timiș și al Regiunii V Vest.

Am punctat în primul rând faptul că autoritățile centrale din România ar fi trebuit, conform normelor de definire a Acordului de Parteneriat, să deruleze un amplu proces de consultare cu reprezentanții autorităților locale, tocmai pentru a afla realitățile și necesitățile comunităților locale, putând doar în acest fel să creeze un acord vizionar și pragmatic, care să adreseze nevoile și să implementeze dezideratele locale.

Mi-am formulat, de asemenea, punctul de vedere potrivit căruia trebuie acționat în baza stabilirii la nivel național a unui set de priorități clare, strategice care nu erau bine conturate în Acordul de Parteneriat. Am propus totodată și crearea unor organisme și implementarea unor mecanisme care să permită gestionarea descentralizată a fondurilor europene, pentru o mai bună absorbție a banilor europeni, de exemplu direct de către Agențiile de Dezvoltare Regională, care erau și sunt și în acest moment doar organisme intermediare. Această propunere a mea se baza tocmai pe faptul că Programul Operațional Regional avea o absorbție cu mult mai mare a fondurilor europene în ciclul 2007-2013 decât alte programe operaționale gestionate direct de către Guvern, tocmai pentru că Agențiile de Dezvoltare Regională cunoșteau mai bine realitățile locale și modul cum pot fi acestea tratate.

Am evocat toate aceste aspecte și altele foarte importante, cum ar fi necesitatea echilibrării alocărilor financiare între nivelul central și cel regional, în sensul gestionării mai multor fonduri de către instituțiile locale (pentru detalii în acest sens, vă invit să citiți materialul atașat acestui articol)

Din păcate, prea puțin din aceste propuneri ale mele și ale altor instituții locale au fost luate în seamă de către Guvernul României până la aprobarea de către Comisia Europeană a Acordului de Parteneriat. Această ignorare a realităților locale, precum și alte motive, au dus, de altfel, la întoarcerea de mai multe ori (oficial și neoficial) a Acordului de la Comisia Europeană la Guvernul României, pentru a fi îmbunătățit.

Să sperăm totuși că în baza actualului Acord de Parteneriat instituțiile locale vor putea să își identifice căile pentru a-și acoperi toate necesitățile și oportunitățile, fiind de datoria noastră să contribuim la găsirea cât mai multor astfel de căi.

Bruxelles, 19 martie 2014.

20140319_AudirerePublicaPE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.